Ξεκινά η «μάχη» μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των ιδιοκτητών ιδιωτικών κολεγίων, καθώς παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη Διά Βίου Εκπαίδευση στην Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, βάσει του οποίου θα κατηγοριοποιηθούν στην αγορά εργασίας της χώρας τα διπλώματα, οι τίτλοι σπουδών και τα πιστοποιητικά που θα διαθέτουν οι πολίτες.
Σύμφωνα με «Το Βήμα», η σύνταξη του νέου Εθνικού Πλαισίου Προσόντων θα γίνει στα πρότυπα του αντίστοιχου ευρωπαϊκού, ενώ θα ολοκληρωθεί ως το 2012.
Οι εκπρόσωποι των κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ή αμερικανικά πανεπιστήμια υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ενταχθούν στο έκτο επίπεδο του Πλαισίου Προσόντων όπου κατατάσσονται οι κάτοχοι πανεπιστημιακών πτυχίων.
Το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα τους κατατάξει στο τέταρτο ή στο πέμπτο επίπεδο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.
Η διαφωνία για το θέμα μπορεί να φτάσει στη Δικαιοσύνη, καθώς οι εκπρόσωποι των κολεγίων έχουν δηλώσει ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια εάν δεν ληφθούν υπ’ όψιν οι θέσεις τους. Πάντως, αρμόδιο για τη λειτουργία, τον έλεγχο και την αδειοδότηση των κολεγίων θα είναι πλέον το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ).
Κατά τα άλλα, το υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει ρόλο γενικού συντονιστή όλων των υπηρεσιών Διά Βίου Μάθησης στη χώρα, ενώ ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν στην οργάνωση και στις παρεχόμενες υπηρεσίες των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), όπως είναι οι ειδικότητες, το περιεχόμενο, η διάρκεια και η εκπαιδευτική διαδικασία των σπουδών τους.
Παράλληλα, θα στηριχθούν οι θεσμοί του ευρωδιαβατηρίου (έγγραφο με τα προσόντα κάθε ευρωπαίου πολίτη), της Κάρτας Διά Βίου Μάθησης του Πολίτη (όπου οι πολίτες θα εγγράφουν γνώσεις και ικανότητες), ενώ ιδρύεται Μητρώο Φορέων Διά Βίου Μάθησης στη χώρα μας.