Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο συνεταιριστικό χώρο για την τύχη των συνεταιριστικών βιομηχανιών (Δωδώνη, ΕΛΒΙΖ κ.α) οι οποίες μάλιστα λειτουργούν σε παραμεθόριες περιοχές (Γιάννενα, Ξάνθη).
Η διαφαινόμενη πρόθεση της Αγροτικής Τράπεζας να απεμπλακεί στα πλαίσια της εξυγίανσής της από τις συμμετοχές της σε εταιρίες εκτός χρηματοπιστωτικού χώρου έχει κινητοποιήσει κυβερνητικά και συνεταιριστικά στελέχη.
Το πρόβλημα δημιουργείται τόσο από την αντίθεση των συνεταιριστικών στελεχών όσο και από τις αντιδράσεις φορέων στις τοπικές κοινωνίες καθώς οι παραπάνω εταιρίες αποτελούν τη βάση της οικονομικής ανάπτυξης των παραμεθόριων πόλεων στις οποίες δραστηριοποιούνται.
Εξελίξεις αναμένονται τις προσεχείς ημέρες καθώς θα δημοσιοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο για την εξυγίανση της ΑΤΕ με βάση και όρους του μνημονίου, ενώ αύριο στη Γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ θα δημοσιοποιηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση του συνεταιριστικού κινήματος η οποία έχει και την στήριξη κυβερνητικών στελεχών.
Όπως έχει γίνει γνωστό η ΠΑΣΕΓΕΣ διεκδικεί την παραχώρηση των συνεταιριστικών βιομηχανιών στους συνεταιρισμούς προβάλλοντας τα ακόλουθα επιχειρήματα.
1. Η συμμετοχή της ΑΤΕ στο μετοχικό κεφάλαιο των βιομηχανιών αυτών έχει ήδη αποσβεστεί πολλές φορές ενώ σημαντικά είναι τα κέρδη της τράπεζας από την διαχείριση των εταιριών οι οποίες αποτελούν τους μεγαλύτερους πελάτες της τράπεζας.
2. Η εκχώρηση των μετοχών που κατέχει σήμερα η ΑΤΕ στους φυσικούς φορείς τους συνεταιρισμούς θα αποτελέσει έμπρακτη απόδειξη της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος.
Όπως επισημαίνεται μια τέτοια πολιτική είναι και σύμφωνη με το ελληνικό σύνταγμα που επιτάσσει το καθήκον της πολιτείας να ενισχύει και υποβοηθεί το συνεταιριστικό κίνημα.
Αναφέρεται ακόμη ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ διαθέτει την υποδομή για να αναλάβει τη συνέχιση της λειτουργίας των συνεταιριστικών εταιριών κάτω από την ομπρέλα μιας εταιρίας συμμετοχών.