Μπορεί η υπογραφή των προεδρικών διαταγμάτων που αφορούν σε 18 ειδικότητες των ΤΕΙ να είναι ένα πρώτο βήμα, ωστόσο δεν αρκεί για την επίλυση του προβλήματος με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων που χρονίζει, επισημαίνουν οι καθηγητές των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.
Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία των καθηγητών των ΤΕΙ, σημειώνει ότι «το πρόβλημα όχι μόνο δεν επιλύεται αλλά και μετατίθεται, διαφοροποιημένο για το μέλλον, αφού ακόμα και εάν, μετά τον νομικό έλεγχο από το Σ.τ.Ε ,εγκριθούν και δημοσιευτούν, στην πράξη δεν θα εφαρμόζονται. Και αυτό συμβαίνει γιατί η προβλεπόμενη συγκρότηση των διευρυμένων επιμελητηρίων (Τεχνικό, Γεωτεχνικό κ.λ.π.) απαιτεί πολύ χρόνο, αφού πρέπει να αλλάξει η υπάρχουσα νομοθεσία και πρέπει να ρυθμιστεί ο ρόλος και η σύνθεση του διευρυμένου επιμελητηρίου, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους».
Οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι για να στηρίξει το θεσμό των ΤΕΙ και τους πτυχιούχους των ιδρυμάτων, το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει άμεσα να δεσμευθεί για ένα χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου θα εκδοθούν τα αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα που θα ρυθμίζουν τα επίπεδα και όρια τεχνικής ευθύνης και να δώσει για διαβούλευση τα σχέδια αυτών των προεδρικών διαταγμάτων για τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία τους.
«Μόνο έτσι μπορεί να δοθεί ένα τέλος στην επιχειρούμενη, από οργανωμένες συντεχνίες, υποβάθμιση των ΤΕΙ και στο μακροχρόνιο πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων που κρατά σε ομηρία χιλιάδες πτυχιούχους ΤΕΙ, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας», καταλήγει η ανακοίνωση των καθηγητών.