Οι αποκαλύψεις του ιστότοπου Wikileaks που έχουν αναστατώσει τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου, απειλώντας ακόμη και με διπλωματικές αναταραχές, αγγίζουν και την Αθήνα.
Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δημοσιευθούν από την επίμαχη ιστοσελίδα περίπου 1.385 τηλεγραφήματα από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και το προξενείο της Θεσσαλονίκης, που αφορούν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, εσωτερικών κυβερνητικών υποθέσεων, τρομοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οικονομίας.
Τα τηλεγραφήματα αφορούν στο χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο του 1985 και τον Φεβρουάριο του 2010, ωστόσο τα περισσότερα συντάχθηκαν από τον Ιανουάριο του 2005 και µετά.
Ειδικότερα, κατά το δεύτερο ήµισυ της δεκαετίας του 1980 υπάρχουν µόλις τρία τηλεγραφήµατα -όλα τους αφορούν ζητήµατα τροµοκρατίας- ενώ άλλα τόσα εντοπίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, και πάλι µε το ίδιο θέµα.
Υπάρχουν, επίσης, 49 τηλεγραφήματα με αναφορές σε στρατιωτικές πυρηνικές εφαρμογές και σε θέματα τρομοκρατίας, ενώ υπάρχει ένα μόνο τηλεγράφημα που φέρει όνομα στην κωδικοποίησή του. Πρόκειται για το τηλεγράφημα με την ένδειξη «BAKOYANNIS», που συντάχθηκε στην αµερικανική πρεσβεία Αθηνών στις 14 Φεβρουαρίου 2006, µία ηµέρα µετά τη µετάβαση της τότε υπουργού Εξωτερικών µαζί µε τον τέως πρωθυπουργό στο Βερολίνο, όπου πραγµατοποιήθηκε δείπνο εργασίας µε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Το πλέον πρόσφατο από τα τηλεγραφήµατα, µε ηµεροµηνία 25 Φεβρουαρίου 2010, φέρει πέρα από τον κωδικό της Ελλάδας και τους κωδικούς της Συρίας και του Ιράν, και εστάλη δύο ηµέρες µετά την ανεπίσηµη εκδήλωση ανησυχίας του Κουβέιτ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραµµα. Κατά τη διάρκεια του 2009 έχουν συνταχθεί άλλα τρία µηνύµατα τα οποία έχουν στην περιγραφή τους τον κωδικό των στρατιωτικών πυρηνικών εφαρµογών (MNUC).
Ειδικότερα για το θέμα της τρομοκρατίας, υπάρχουν 151 τηλεγραφήµατα από την Αθήνα και έξι από τη Θεσσαλονίκη που συντάχθηκαν ανάµεσα στον Ιούλιο του 1985 και τον Φεβρουάριο του 2010. Μόνο μέσα στο 2009 συντάχθηκαν σχεδόν 50, δηλαδή το 1/3 των μηνυµάτων με τον «τροµοκρατικό» κωδικό PTER, ενώ τα περισσότερα (δέκα) εστάλησαν τον Φεβρουάριο του 2009.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του συγκεκριµένου μήνα πραγµατοποιήθηκε η ένοπλη επίθεση στο αστυνοµικό τµήµα του Κορυδαλλού και στον τηλεοπτικό σταθµό Alter από τη Σέχτα Επαναστατών. Επιπλέον, είχε βρεθεί και ένα αυτοκίνητο παγιδευµένο µε εκρηκτικά στο προαύλιο χώρο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία της Eurobank στην Κηφισιά, χωρίς όµως να υπάρξει έκρηξη λόγω λάθους στη συνδεσµολογία, µία ενέργεια που αποδόθηκε στον Επαναστατικό Αγώνα.
Εννέα τηλεγραφήµατα όπου περιλαµβάνονται θέµατα τροµοκρατίας εστάλησαν από την Αθήνα τον Δεκέµβριο του 2008, ενώ επτά τον Φεβρουάριο του 2010, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν έλαβε χώρα κάποια τροµοκρατική ενέργεια, µόνο µία σύλληψη 21χρονου ως υπόπτου για συµµετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς.