Στη θεσμοθέτηση χρήσεων γης και ζωνών προστασίας για το σύνολο των 110.086 στρεμμάτων του διευρυμένου Δήμου Καρδίτσας με τα σημερινά διοικητικά του όρια αφορά η μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που προκηρύχθηκε από το Δήμο, έπειτα και από την έγκριση των όρων διακήρυξης από τη Δημαρχιακή Επιτροπή.
Η σχετική προκήρυξη δημοσιεύτηκε στις 4 Δεκεμβρίου και στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2011.
Η μελέτη προϋπολογισμού 450.000 ευρώ χρηματοδοτείται 100% από πόρους του ΕΣΠΑ και αναμένεται να αποτελέσει πολύτιμο «εργαλείο» για την ανάπτυξή του Δήμου τις επόμενες δεκαετίες.
Ο σχετικός φάκελος του έργου συντάχθηκε από την Δ/νση Πολεοδομίας του Δήμου, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και τελικά υποβλήθηκε και εντάχθηκε στον Άξονα 4 (ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ).
Το αντικείμενο του παρόντος έργου της σύνταξης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) εντός των διοικητικών ορίων του διευρυμένου Δήμου Καρδίτσας του Νομού Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως αυτά καθορίστηκαν, σε εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τη βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη, κρίνεται απαραίτητο, γιατί μεταξύ άλλων τα διοικητικά όρια του Δήμου Καρδίτσας μετά την ισχύ του νόμου έχουν ανέλθει σε 110086 στρέμματα, ενώ το υπάρχον ΓΠΣ καλύπτει 12270 στρέμματα.
Επίσης η περιοχή του διευρυμένου Δήμου Καρδίτσας αποτελεί τον κεντρικό πόλο ανάπτυξης του Νομού, ο οποίος παρουσιάζει χαρακτηριστικά ταυτόχρονης αστικής και αγροτικής ανάπτυξης και επομένως είναι απαραίτητη η κατεύθυνση των στόχων της ανάπτυξης σε επιθυμητά επίπεδα διασφάλισης της αστικής ανάπτυξης, του οικιστικού περιβάλλοντος, της βιοτεχνικής/βιομηχανικής παραγωγής και της προστασίας της γης υψηλής παραγωγικότητας.
Η ανάπτυξη της περιοχής τέλος του διευρυμένου Δήμου Καρδίτσας επηρεάζεται από τη διέλευση της Εθνικής οδού καθώς και από τη νέα χάραξη του Ε-65 και κρίνεται απαραίτητο να αποσαφηνισθεί ο χαρακτήρας των χρήσεων γης της περιοχής για την ομαλή μετάβαση της ανάπτυξης στις νέες συνθήκες.
Επομένως, το φυσικό αντικείμενο του έργου είναι ζωτικής σημασίας για τον Δήμο, καθώς αφορά στη θεσμοθέτηση χρήσεων γης και ζωνών προστασίας για το σύνολό του.