Τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου, που να ρυθμίζει το ζήτημα της χορήγησης αδειών αλιείας, προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη σε πόρισμα που κατέθεσε στα συναρμόδια υπουργεία, που ασχολήθηκε με συγκεκριμένη περίπτωση, κατά την οποία υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση ατομικής ερασιτεχνικής άδειας αλιείας.
Όπως αναφέρει η ανεξάρτητη αρχή στο πόρισμά της, η πρώτη εμπλοκή ξεκίνησε καθώς δεν είχε διασαφηνιστεί από την πλευρά των αρμοδίων φορέων κατά πόσο απαιτείται υποβολή δήλωσης έναρξης επαγγέλματος των ενδιαφερομένων με την αίτηση.
Έτσι, μετά από έγγραφο της αρχής και γνωμοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών (από την οποία προέκυπτε ότι για τα πρόσωπα που προτίθενται να εργαστούν ως αλιεργάτες δεν απαιτείται σχετική δήλωση) το ζήτημα επιλύθηκε.
Ωστόσο, στη συνέχεια υπήρξε κι άλλη εμπλοκή στην υπόθεση διότι, μετά την υποβολή του αιτήματος για την χορήγηση της άδειας, ο αναφερόμενος συνταξιοδοτήθηκε, με αποτέλεσμα το μηνιαίο εισόδημά του να υπερβαίνει πλέον αυτό του ανειδίκευτου εργάτη και να μην πληροί τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια που θέτει η σχετική εγκύκλιος της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πόρισμα που υπέβαλε στα εμπλεκόμενα υπουργεία, επισήμανε ότι η παραπάνω εγκύκλιος δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κενό νόμου που υπάρχει ως προς τις προϋποθέσεις χορήγησης επαγγελματικών ατομικών αδειών αλιείας. Επίσης, αναφέρει ότι περιορισμός της ελευθερίας των ενδιαφερομένων στην επιλογή και άσκηση του επαγγέλματος του αλιέα, δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μετά τη θέσπιση συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης η οποία δεν θα αντίκειται στην συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας.