Χριστουγεννιάτικο δέντρο, φωτάκια, καλώδια, διακοσμητικά σπρέι, παιχνίδια για τα παιδιά και διάφορα δώρα καλούν το καταναλωτικό κοινό σε… δράση. Δράση με σύνεση, όμως, και ιδιαίτερη προσοχή.
Μερικές συμβουλές από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας είναι πολύτιμες:
Οι καιροί, ως πολύ δύσκολοι, μας ωθούν να ενδώσουμε σε υπερπροσφορές, οι οποίες αφενός μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους σε προϊόντα χαλασμένα, ελαττωματικά, ή επικίνδυνα, και αφετέρου μπορεί να είναι επί της ουσίας άσκοπες σε είδη που έχουμε από περασμένες χρονιές και με μία σωστή καταγραφή θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε πάλι.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατ’ αρχάς για τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια, παλιά ή καινούργια, αν λειτουργούν σωστά (χωρίς να πετά κανένα σπίθες), αν το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης είναι, όπως πρέπει (5 χιλιοστά), αν φέρουν τη σήμανση CE, αν το φις είναι διπολικό και κανονικού μεγέθους κι αν αναγράφεται εμφανώς ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξωτερικό χώρο.
Τα μάτια μας δεκατέσσερα και στα χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα οποία δεν πρέπει να είναι από εύφλεκτα και εύθραυστα υλικά, ή να έχουν αιχμηρές γωνίες, αλλά και στο διακοσμητικό σπρέι, που πρέπει να φέρει την ένδειξη «μη τοξικό».
Τέλος, πρέπει να επιλέξουμε σωστά πώς και πού θα στερεώσουμε και θα τοποθετήσουμε το χριστουγεννιάτικο δένδρο. Για να μην υπάρξουν… παρατράγουδα, λοιπόν, μακριά από το τζάκι και το καλοριφέρ. Όσο για τα φωτάκια του, καλό είναι να τα σβήνουμε πριν κοιμηθούμε και πριν φύγουμε από το σπίτι.