Οι εξευτελιστικές τιμές σε αιγοπρόβειο γάλα και αρνί σε συνδυασμό με τις τιμές-μαμούθ στις ζωοτροφές, αλλά και την καθυστέρηση στην πληρωμή του υπολοίπου της εξισωτικής ταλανίζουν τον κτηνοτροφικό κόσμο της Μαγνησίας και της Ελλάδας γενικότερα. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας αναλαμβάνουν δράση και προχωρούν στη σύσταση Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας με στόχο την ενδυνάμωση του ενιαίου αγώνα που πρέπει να δοθεί για τη διασφάλιση των συμφερόντων του κλάδου.
Η πρώτη κίνηση έγινε την προηγούμενη Πέμπτη από τους κτηνοτρόφους της Λάρισας σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε παρουσία, προέδρων και αντιπροσώπων συλλόγων.
Ομόφωνα αποφασίσθηκε η Ομοσπονδία να προχωρήσει άμεσα στην τροποποίηση του καταστατικού της με αλλαγή από Νομού Λάρισας σε Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, έτσι ώστε να μπορέσει να μεγαλώσει τη δύναμή της για να δοθεί ενιαίος αγώνας για τα συμφέροντα του κλάδου των κτηνοτρόφων.
Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων από τη Μαγνησία Γιάννης Γκρίνιας, είναι ίσως η καλύτερη δυνατή κίνηση που μπορούν να κάνουν αυτή τη στιγμή οι σύλλογοι, αρχικά για να ενδυναμώσουν το ρόλο τους και δευτερευόντως εξαιτίας του γεγονότος πως θα είναι αρμονικότερη η λειτουργία μιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πλαίσιο κατάργησης των νομαρχιακών αντίστοιχων διευθύνσεων και λειτουργίας περιφερειακών υπηρεσιών.
«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Πλέον με τον Καλλικράτη και τη νέα διάρθρωση των υπηρεσιών το λόγο θα τον έχει η Περιφέρεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο λειτουργική μια πανθεσσαλική ομοσπονδία παρά τοπικές οργανώσεις», αναφέρει ο κ. Γκρίνιας.
Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Λάρισας κ. Τζιότζιο, ώστε να συζητήσουν την επερχόμενη συνένωση των κτηνοτροφικών οργανώσεων αλλά και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων. Άλλωστε ήδη οι κτηνοτρόφοι της Λάρισας, έχοντας και την στήριξη των Μαγνησιωτών κτηνοτρόφων, αποφάσισαν ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν στον κλάδο πρέπει να τεθούν επί τάπητος σε συνάντηση με το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ σε περίπτωση που δεν λυθούν θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις
«Τα αιτήματα και τα προβλήματά μας είναι χρονίζοντα», τονίζει ο κ. Γκρίνιας και προσθέτει πως «δεν είναι μόνο η εξευτελιστική πορεία των τιμών στο αρνί γάλακτος που φτάνει στα 4,50 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό και καταλήγει στο τραπέζι του καταναλωτή από 10 έως και 12 ευρώ, αλλά και η δυσαρέσκειά μας για τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ».
Τέλος ο κ. Γκρίνιας αναφέρθηκε και στο θέμα της αλματώδους αύξησης των ζωοτροφών, της μη έγκυρης καταβολής του υπολοίπου 30% της εξισωτικής αποζημίωσης, της ηλεκτρονικής σήμανσης αλλά και στο ζήτημα της Φέτας.
πηγή: Ταχυδρόμος