Αισιόδοξος ότι η Όμικρον οδεύει προς το τέλος της είναι ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κ. Γουργουλιάνης. «Είμαι βέβαιος ότι οδεύουμε στο τέλος της μετάλλαξης Όμικρον. Πήγαμε γρηγορότερα απ’ ότι υπολογίζαμε και αυτό οφείλεται στο ότι έχουμε αυστηρότερα μέτρα. Είμαστε στο 80% των εμβολιασμών» είπε στον ΑΝΤ1.
Επισήμανε ότι βοήθησε ότι ο καιρός στη χώρα μας, που ήταν πολύ καλύτερος από αυτόν σε χώρες στη βόρεια Ευρώπη κι αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να κινούμαστε σε εξωτερικούς χώρους.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των θανάτων, είπε ότι οι θάνατοι αυτοί προέρχονται από μολύνσεις που σημειώθηκαν πριν από ένα μήνα περίπου κι ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί η μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Όπως είπε ενώ η αναλογία μεταξύ των κρουσμάτων Όμικρον και Δέλτα στην κοινότητα είναι 70%-80% Όμικρον και τα υπόλοιπα Δέλτα, στις νοσηλείες είναι το ακριβώς αντίθετο.
Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε επίσης ότι διαχρονικά στις πανδημίες παρατηρείται κάθε νέα παραλλαγή να είναι πιο μεταδοτική, αλλά λιγότερο επικίνδυνη κι αυτό συμβαίνει μέχρι τώρα και με τον κορονοϊό. «Είμαστε σε πορεία ο ιός να γίνεται περισσότερο μεταδοτικός και λιγότερο θανατηφόρος» ανέφερε.
Σαρηγιάννης: Επιβράδυνση της πτώσης τις επόμενες μέρες
Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης από την πλευρά του είπε ότι τις επόμενες 2-3 μέρες θα δούμε μια επιβράδυνση της πτώσης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει μέχρι τέλος του μήνα να τηρηθούν τα μέτρα και να διατηρηθεί ο υψηλός ρυθμός εμβολιασμού.
«Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για την ενδημικότητας της νόσου και το μόνο όπλο που έχουμε είναι ο εμβολιασμός» είπε. «Αυτοί που αποκτούν ανοσία είναι αυτοί που την περνούν βαριά. Η ήπια νόσηση από τον κορονοϊό δεν προφέρει ικανοποιητικά επίπεδα ανοσίας. Εμβόλιο χωρίς συζήτηση» ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης.
Για το αν το εμβόλιο θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις είπε ότι έχουμε εμπειρία ενός έτους και όχι για μακροχρόνιες συνέπειες. «Γι’ αυτό τον χρόνο δεν έχουμε κάποια ένδειξη» ανέφερε.