Ένα πολύ ευαίσθητο θέμα διαχειρίστηκε σήμερα μια διεθνής συνάντηση στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού προγράμματος «Roots» («Ρίζες»), έλαβε χώρα διεθνής διάσκεψη για την «Πρόληψη της εμπορίας και της εκ νέου εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη».

Τη διάσκεψη διοργάνωσε το Ευρωμεσογειακό Δίκτυο για την Πρόληψη Σωματεμπορίας Νέων σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΥΝΕΣΚΟ Νέων Θεσσαλονίκης και το YouthNet Hellas και υπό την αιγίδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στόχος της συνάντησης ήταν η ανάπτυξη πλατφόρμας για την προώθηση της δικτύωσης πολλαπλών φορέων ως μακροπρόθεσμη διαδικασία για την πρόληψη της παράνομης διακίνησης και σωματεμπορίας των νέων στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της διετούς εφαρμογής του προγράμματος «Roots» και συγκεκριμένα οι ενέργειες του στην προστασία των γυναικών θυμάτων εμπορίας που βρίσκονται στην Ιταλία, εξαναγκαζόμενες σε πορνεία και οι οποίες προσπαθούν να ξεφύγουν, για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους (Ρουμανία – Βουλγαρία).

Το πρόγραμμα, που ολοκληρώνεται στο τέλος του 2010, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμμετέχουν σε αυτό φορείς από την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς και το Ευρωμεσογειακό Δίκτυο για την Πρόληψη της Σωματεμπορίας των Νέων από την Ελλάδα.