Το ελληνικό πανεπιστήμιο βάλλεται το τελευταίο διάστημα μετά και την απουσία παντελώς των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στα 200 καλύτερα του κόσμου. Οι παρακάτω αποκαλύψεις έρχονται ακριβώς για να φωτογραφήσουν μερικά από τα προβλήματα και να απαιτήσουν αλλαγές στο σύστημα.

Ο υφυπουργός Παιδείας , Γιάννης Πανάρετος , σημείωσε σωρεία παραβάσεων στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και για αυτό το λόγο ζήτησε την γνώμη του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών εντός 30 ημερών για την κατάργηση και ένταξή του στο Τμήμα Θεολογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Πανάρετο, στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν ακραία φαινόμενα οικογενειοκρατίας που είχαν ως αποτέλεσμα το διδακτικό προσωπικό να απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από συγγενείς πάσης φύσεως, όπως σύζυγοι, τέκνα, γαμπροί, κουμπάροι κλπ., φαινόμενο που, όπως σημειώνει , δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Ακόμη , σημειώνει , χορηγήθηκαν διδακτορικά διπλώματα σε παιδιά καθηγητών του τμήματος με επιβλέποντες γονείς, κατά παράβαση της βασικής αρχής της αμεροληψίας αλλά και της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, ενώ υπήρξαν διπλά πρακτικά εκλογών. Επίσης διαπιστώθηκε από το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης τριμελούς επιτροπής μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ότι οι διαδικασίες επιλογής των μελών ΔΕΠ για μεγάλο χρονικό διάστημα ευνοούσαν τους υποψήφιους που ήταν παιδιά μελών ΔΕΠ του Τμήματος (με πρωτεργάτες ειδικά κατονομαζόμενο ζεύγος μελών ΔΕΠ, στους οποίους καταλογίζονται και συγκεκριμένες παραβάσεις του νόμου και της πανεπιστημιακής δεοντολογίας). Σύμφωνα με τον υφυπουργό , ακυρώθηκαν οι διορισμοί οκτώ μελών ΔΕΠ του τμήματος αυτού, γεγονός επίσης πρωτοφανές στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Εκτιμώντας ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος, ως ανεξάρτητου, δεν δικαιολογείται επιστημονικά, αφού καλύπτεται επαρκώς από το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου, ζητεί την γνώμη του πρύτανη να μη περιληφθεί το εν λόγω τμήμα στο μηχανογραφικό των Πανελληνίων εξετάσεων του επομένου έτους και να ενταχθούν οι φοιτητές του στο τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου.