Δια στόματος Βασίλη Κικίλια θα μάθουμε στις 12:00 σήμερα το μεσημέρι πως θα είναι η καθημερινότητα των ανεμβολίαστων από τον Σεπτέμβριο. Δίπλα του θα είναι η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.
Και οι δυο θα εξηγήσουν στους πολίτες πώς θα κινούμαστε από τον Φθινόπωρο.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Τεστ από την τσέπη τους
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αν δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά ένα rapid test κάθε εβδομάδα.
Το κόστος για το τεστ αναμένεται να είναι γύρω στα 10 ευρώ και θα το πληρώνουν από την τσέπη τους. Μάλιστα, υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων πχ εστίαση, που είναι πιθανό η υποχρεωτικότητα για τα τεστ να είναι και για 2 φορές την βδομάδα.
Πού δεν θα μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι
Στα μέτρα θα υπάρχει η πρόβλεψη της απαγόρευσης εισόδου ανεμβολίαστων σε μπαρ, κέντρα διασκέδασης, εστίαση. Αυτό που επίσης εξετάζεται είναι να απαιτείται τεστ 48 ωρών και χρήση της μάσκας για την είσοδο ανεμβολίαστων σε θέατρα και κινηματογράφους.
Ο αποκλεισμός και τα τεστ που θα πονέσουν την τσέπη των ανεμβολίαστων θα τους οδηγήσουν στο τσίμπημα
Δυο από τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου «έδειξαν» τις προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στους ανεμβολίαστους αλλά και στους εμβολιασμένους. Η φράση: «Η κοινωνία δεν μπορεί να είναι όμηρος των αρνητών», που βγήκε από τα χείλη του Γιάννη Οικονόμου έδειξε ξεκάθαρα με ποιο σκεπτικό λαμβάνονται τα μέτρα.
Το κρύο θα παγώσει τις ελπίδες των ανεμβολίαστων για διασκέδαση
Η μεγάλη πίεση στους ανεμβολίαστους θα φανεί όταν θα αρχίσει να χαλάει ο καιρός για τα καλά. Όταν θα ψυχράνει ο καιρός, οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να μπουν πουθενά όπως είπε ακόμα πιο ωμά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Την ίδια ώρα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα δείχνοντας μόνο το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και την ταυτότητά τους.
Και η διασκέδαση που δεν είναι ανάγκη αλλά επιλογή θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τους ανεμβολίαστους.
Τα ίδια στην εκπαίδευση
Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.
Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).
Η ώρα της μάσκας παντού αλλά και των υποχρεωτικών εμβολιασμών και σε άλλες ομάδες
Με τα εμβόλια να είναι διαθέσιμα σε όλους και μάλιστα δωρεάν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι το φετινό Φθινόπωρο δεν θα μπορούσε να είναι ίδιο με το περσινό.
Έτσι, όσοι έκαναν το τσίμπημα χωρίς πολλά λόγια, αυτοδίκαια θα πρέπει να επιστρέψουν στην ζωή που ζούσαν προ πανδημίας. «Όσοι εμβολιάστηκαν θα πρέπει να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή, είναι θέμα ηθικής και θέμα μέτρου», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «όσον αφορά τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα, να τεστάρονται και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες».
Ο υπουργός Επικρατείας άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε μεταγενέστερη φάση. «Παραμένει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του μέτρου αυτού σε μεταγενέστερο χρόνο, αναλόγως με την εξέλιξη του ιού και των δεδομένων», είπε.