Τον τελευταίο μήνα, η Σοφία Ρήγα έτρεχε ασταμάτητα στην πλαζ της Πάτρας, σχεδόν κάθε πρωί, συνοδευόμενη από τον προπονητή της, ο οποίος ακολουθούσε είτε με το αυτοκίνητο, είτε με το ποδήλατό του, με ένα χρονόμετρο στο χέρι.

Λίγες μέρες αργότερα, η μικροκαμωμένη αυτή νεαρή, πανηγύριζε ως η πρώτη Ελληνίδα που τερμάτισε στον 32ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθήνας στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η Σοφία, που κατάγεται από την Κέρτεζη Καλαβρύτων και ζει και προπονείται στην Πάτρα, έτρεξε σε 2 ώρες, 45 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα.

Ήταν η καλύτερη Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος για το 2011, η πρώτη Ελληνίδα στο Διεθνή Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας το 2011 και η 5η γενικής κατάταξης γυναικών. Είχε πιάσει το χαμηλό όριο των Ολυμπικαών Αγώνων για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, αλλά γραφειοκρατικοί λόγοι και διάφορα προβλήματα την είχαν αφήσει εκτός. Ήταν 7η στο διεθνή μαραθώνιο της Φλωρεντίας το 2012.

Η 26χρονη Σοφία, ξεκίνησε τον αθλητισμό στα 17της χρόνια, στον αθλητικό όμιλο «Κούρος» και μετά από τρία χρόνια πήρε μεταγραφή για τον αθλητικό Όμιλο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Η αλήθεια είναι ότι ο στίβος με τον οποίο ασχολήθηκα πολλά χρόνια και με διακρίσεις είναι λίγο αδικημένος στην Ελλάδα. Από την άλλη ο μαραθώνιος έχει άλλη αίγλη, ιδίως για μας τους έλληνες, έχει μια μαζικότητα σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή και ταυτόχρονα είναι ένα μοναχικό άθλημα», ανέφερε σε συνέντευξή της στο thebest.gr.

«Ο επόμενος στόχος της είναι το Χιούστον. “Θα ετοιμαστώ για να τρέξω του χρόνου τον Ιανουάριο στο μαραθώνιο του Χιούστον. Σε διαφορετική περίπτωση θα τρέξω μαραθώνιο την άνοιξη στο εξωτερικό, ενώ νωρίτερα θα πάρω μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου. Στόχος είναι το όριο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Πεκίνο», καταλήγει.