Με ανακοίνωσή της η συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία χαρακτηρίζουν «όνειδος» το μηχανογραφικό δελτίο εισαγωγής τους στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι με το συγκεκριμένο μηχανογραφικό επιχειρείται, αναιτιολόγητα και ενάντια σε κάθε επιστημονική, κοινωνική, ανθρώπινη λογική του ηθικού και του δικαίου, ο αποκλεισμός ατόμων με σοβαρές παθήσεις από Ανώτατες και Ανώτερες Σχολές, παραβιάζοντας κατάφωρα το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμά τους στην εκπαίδευση.
Είναι απορίας άξιον γιατί αποκλείονται τα ΑΜΕΑ από ορισμένα τμήματα (π.χ. Ελληνικής Φιλολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, Ναυπηγικής ΤΕΙ Πειραιά κ.α.), αναφέρει η συνομοσπονδία και προσθέτει:
«Υπάρχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα που δεν αποκλείουν καμία πάθηση (π.χ. Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμια Πειραιά, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου κ.α.). Την ίδια στιγμή υπάρχουν τμήματα κάποιου ΑΕΙ/ΤΕΙ, που αποκλείουν κάποιες παθήσεις και το ίδιο ακριβώς τμήμα σε άλλο ΑΕΙ/ΤΕΙ αποκλείει άλλες ή δεν αποκλείει καμία (π.χ. πολιτικοί μηχανικοί Αριστοτέλειου Παν/μιου Θεσσαλονίκης καμία αποκλειόμενη πάθηση ενώ πολιτικοί μηχανικοί Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου 5 αποκλειόμενες παθήσεις). Επιπλέον, υπάρχουν τμήματα στο ίδιο ίδρυμα που δεν αποκλείουν κανέναν (π.χ. Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και τμήματα στο ίδιο ίδρυμα που σπάνε ρεκόρ: Ιστορία και Εθνολογία με 35 αποκλειόμενες (από σύνολο 58 του καταλόγου)» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Διερωτόμαστε με ποιο κριτήριο τα άτομα με προβλήματα όρασης ή κινητικά προβλήματα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω αποκλείονται από την εν λόγω σχολή» καταλήγει η συνομοσπονδία.
Στις οδηγίες του μηχανογραφικού αναγράφεται το εξής: «Επιπλέον δεν πρέπει να δηλώσεις τμήμα που αποκλείει την πάθησή σου (Προσοχή στη στήλη με τις αποκλειόμενες παθήσεις κατά τμήμα) ή τμήμα που έχει κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις στις οποίες δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις».
Οι παθήσεις που αποκλείονται από τα περισσότερα τμήματα είναι: τυφλοί, με μειωμένη οπτική οξύτητα, κωφοί, κωφάλαλοι, με κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%.
Η συνομοσπονδία τονίζει ότι η υπουργός πρέπει να καταργήσει το συγκεκριμένο μηχανογραφικό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, δε μπορεί παρά να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας και σε κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο για να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.