Με 89.906 τόνους ελληνικό κριθάρι γέμισε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία τις αποθήκες της το 2014, με αποτέλεσμα και οι 12 μπίρες της εταιρίας που παράγονται στην Ελλάδα να περιέχουν εξολοκλήρου κριθάρι από Έλληνες παραγωγούς αλλά και η ελληνική βύνη να ξεκινήσει το ταξίδι της σε αγορές του εξωτερικού.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Ζωούλλης Μηνά, σε εκπροσώπους της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αγροτικών φορέων, του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και δημοσιογράφων σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, οι μπίρες Amstel, Amstel Pils, Amstel Free, Amstel Radler, Amstel Bock, Heineken, Fischer, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑ Strong, ΑΛΦΑ Weiss, ΒΙΟΣ 5 και Buckler, είναι οι πρώτες και μοναδικές μπίρες στην Ελλάδα που ακολουθούν μια 100% καθετοποιημένη ελληνική διαδρομή, αφού παράγονται πλέον όλες εξολοκλήρου από ελληνικό κριθάρι που, στη συνέχεια, βυνοποιείται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία στα ιδιόκτητα βυνοποιεία της στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
Επιπλέον, έχοντας πλήρως καλύψει τις ανάγκες της παραγωγής της, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ξεκινάει την εξαγωγή ελληνικής βύνης σε αγορές του εξωτερικού.
Το πρώτο και μεγαλύτερο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, που ξεκίνησε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία το 2008, είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα Προγράμματα Συμβολαιακής Καλλιέργειας στην Ελλάδα, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα: σε αυτό συμμετέχουν πάνω από 3.010 έλληνες παραγωγοί, οι οποίοι καλλιεργούν κριθάρι σε εκτάσεις 235.000 στρεμμάτων σε 23 νομούς της χώρας και έχουν συνολικά παράξει 200.886 τόνους υψηλής ποιότητας βυνοποιήσιμου κριθαριού. Το πρόγραμμα ξεπερνά σε αξία τα 40 εκατομμύρια ευρώ και έχει δημιουργήσει 830 νέες θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα.
Σε όλη τη διάρκεια του Προγράμματος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υποστηρίζει τους Έλληνες παραγωγούς με συμβουλευτική από ομάδα εξειδικευμένων γεωπόνων αλλά και σεμινάρια που στοχεύουν στην αποδοτικότερη διαχείριση των καλλιεργειών τους, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
Επιπλέον, από το 2011 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εγκαινίασε 5 Πειραματικούς Αγρούς σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκεί δοκιμάζονται νέες ποικιλίες κριθαριού στις συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, με στόχο αποδοτικότερη παραγωγή για τους αγρότες και ανταγωνιστικότερο ελληνικό κριθάρι.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών είναι η αύξηση της στρεμματικής απόδοσης κατά 20% περίπου, κατά μέσο όρο.
Ο κ. Ζωούλλης Μηνά, Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, δήλωσε σχετικά: «Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού αποτελεί για όλους εμάς στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία μεγάλη δέσμευση αλλά και προτεραιότητα.
Τα αποτελέσματα που πετύχαμε από την έναρξη του προγράμματος, πριν από 7 χρόνια, δικαιώνουν τις προσπάθειές μας, αλλά και αποδεικνύουν στην πράξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πώς η συνεργασία ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα, την πανεπιστημιακή έρευνα και την πρωτογενή παραγωγή μπορεί να αποτελέσει το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια. Σήμερα γιορτάζουμε την επίτευξη του πάγιου στόχου μας για 100% κάλυψη της παραγωγής μας από ελληνικό κριθάρι, αλλά και το ξεκίνημα των εξαγωγών ελληνικής βύνης από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε αγορές του εξωτερικού και στέλνουμε το μήνυμα στους 3.010 Έλληνες παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε ότι είμαστε εδώ, και συνεχίζουμε μαζί να παράγουμε αξία για την ελληνική οικονομία και τον τόπο μας».
Με το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δημιουργεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος στις τοπικές οικονομίες, συμβάλει στην απασχόληση και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενδυναμώνει τους εγχώριους παραγωγούς, μειώνει το κόστος εισαγωγών, δίνει προοπτική στην αγροτική παραγωγή και ενισχύει συνολικά την ελληνική οικονομία.