Αλλάζει το σκηνικό του καιρού αυτή την εβδομάδα και από την ηλιοφάνεια περνάμε στις βροχές και τις χαλαζοπτώσεις.
Για σήμερα Δευτέρα 7 Ιουνίου προβλέπονται βροχές στα βόρεια ηπειρωτικά και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες, με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με τοπικούς όμβρους στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι στα κεντρικά και τα νότια θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα κεντρικά και τα νότια και μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές στα βόρεια.
Καιρός: Η πρόγνωση της ΕΜΥ
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και από το μεσημέρι μεμονωμένες καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και πρόσκαιρα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και το απόγευμα πρόσκαιρα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία βαθμιαία θα εξασθενήσουν και πρόσκαιρα κατά τόπους θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 και στη Θράκη έως 27 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη δυτική Πελοπόννησο γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Ηπείρου τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία έως 5 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 και στα βόρεια έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες από τις μεσημβρινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά της Θεσσαλίας σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.
Στα νότια ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Στη Θεσσαλία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από δυτικές διευθύνσεις 4, στα νότια έως 5 και από το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος.
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα βόρεια, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.
Χαλάζι και λασποβροχή
Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων για τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και δευτερευόντως για την Ανατολική Στερεά και Βορειοανατολική Πελοπόννησο.
Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες με αποτέλεσμα τα φαινόμενα κατά τόπους να έχουν χαρακτήρα λασποβροχών.
Οι χαλαζοπτώσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο στη χώρα μας στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού καθώς σχετικά ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη βρίσκουν συχνά δίοδο προς τα νότια. Η παρουσία ψυχρών αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη θέρμανση του εδάφους αυτή την περίοδο, δημιουργούν συνθήκες αστάθειας. Παρουσία κατάλληλων ποσοτήτων υγρασίας, η αστάθεια οδηγεί συχνά σε εκδήλωση καταιγίδων, μερικές από τις οποίες παράγουν χαλάζι.
Το χαλάζι ξεκινά να δημιουργείται στις καταιγίδες κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες έντονης αστάθειας και αλλαγής ταχύτητας του ανέμου καθ’ύψος που δημιουργεί στροβιλισμό εντός των νεφών. Aλλεπάλληλα ανοδικά και καθοδικά ρεύματα το οδηγούν σε διάφορα ύψη καθώς οι χαλαζόκοκκοι μεγαλώνουν όταν υδρατμοί συμπυκνώνονται και παγώνουν πάνω τους.
Πολλές φορές η αστάθεια από μόνη της είναι αρκετά έντονη, και όταν ο συνοπτικός άνεμος είναι ασθενής, και πάλι δημιουργούνται ισχυρά ανοδικά και καθοδικά ρεύματα εντός των καταιγίδων που ευνοούν την παραγωγή χαλαζιού, όπως θα συμβεί τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας.