Με ένα τεράστιο «Εγχειρίδιο του καλού υπουργού Αλιείας» και ένα πανό που τον προέτρεπε να «κάνει τα μαθήματά του», μέλη της Greenpeace περίμεναν τον Γ. Διαμαντίδη έξω από το υπουργείο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την υπεραλίευση του κόκκινου τόνου στα νερά της Μεσογείου.

Η Greenpeace ζητεί να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των θαλασσίων πάρκων, να προσδιοριστεί δηλαδή η χωροθέτησή τους, προκειμένου να προστατευτεί και το είδος αυτό του τόνου που φτάνει στη Μεσόγειο για να αναπαραχθεί.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η δράση διοργανώθηκε λίγες μέρες μετά το «απογοητευτικό ντεμπούτο» του Έλληνα Υπουργού, ο οποίος τάχθηκε ενάντια στην προστασία του κόκκινου τόνου. Όπως αναφέρει η Greenpeace, «η θητεία του κ. Διαμαντίδη ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς πριν λίγες μέρες, όταν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Αλιείας απέρριψε την πρόταση της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη για μείωση της αλιείας του κόκκινου τόνου και την προστασία των περιοχών αναπαραγωγής του, απαιτώντας μάλιστα να αυξηθούν οι άδειες λειτουργίας μονάδων πάχυνσης τόνου για την Ελλάδα! Οι μονάδες πάχυνσης επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον και τα οικοσυστήματά του, σπαταλούν μεγάλες ποσότητες άγριων ψαριών για την πάχυνση του τόνου και εντείνουν την αλιεία τόνων μικρότερων από το επιτρεπόμενο μέγεθος».

Η Greenpeace καλεί τον Υπουργό να διορθώσει το λάθος του, να στηρίξει την προστασία αυτού του ιδιαίτερα απειλούμενου είδους και να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα που προστατεύουν τις θάλασσές μας.