Θα πρέπει να είμαστε η χώρα των μεγάλων αντιφάσεων: Την ώρα που η
ανεργία σκαρφαλώνει στο 11,6% και σχεδόν ένας στους τρεις νέους έως 24
ετών δεν βρίσκει δουλειά, ένας στους τρεις εργοδότες δεν βρίσκει
εργαζόμενους με τα κατάλληλα προσόντα…
Αυτό δείχνει η έρευνα της Μanpower «Ερευνα για την έλλειψη ταλέντων 2010», παραμένει το χάσμα ανάμεσα στη ζήτηση και στην προσφορά δεξιοτήτων, ενώ τα στελέχη πωλήσεων είναι οι πιο δυσεύρετοι εργαζόμενοι για το 2010.
Σύμφωνα με τις απόψεις των εργοδοτών, καταδεικνύεται το σημαντικό έλλειμμα απαιτούμενων δεξιοτήτων που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το ποσοστό των εργοδοτών που δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους με τα προαπαιτούμενα προσόντα για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεών τους ανέρχεται παγκοσμίως σε 31%.
Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 29%, δηλαδή περίπου 1 στους 3 έλληνες εργοδότες αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα.
«Με τον δείκτη της ανεργίας να σκαρφαλώνει σε διψήφια νούμερα, τα αποτελέσματα της έρευνας της Μanpower φωτογραφίζουν για άλλη μία φορά το οξύτατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας:την ασυμφωνία ανάμεσα στις δεξιότητες που ζητούν οι εργοδότες σήμερα και σε εκείνες που διαθέτουν οι υποψήφιοι. Το αποτέλεσμα είναι ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα μας και εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο μένουν κενές. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο οι εργοδότες ως σήμερα περιέγραφαν το προφίλ του κατάλληλου εργαζόμενου:ως μια ατελείωτη λίστα χαρακτηριστικών, με ιδιαίτερη έμφαση στα τυπικά προσόντα, αγνοώντας συχνά τα στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότηταςή τις αξίες που χρειάζονταν για να επιτύχει ένας υποψήφιος σε μια θέση. Πλέονοι εργοδότες θα πρέπει να εντοπίσουν εκείνα τα 4-5 απολύτως απαραίτητα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ο υποψήφιος και να διακρίνουν με ποια από αυτά ο υποψήφιος γεννιέται και δεν μπορούν να αλλάξουν, ποια πρέπει ήδη να διαθέτει προτού χτυπήσει την πόρτα της εταιρείας και ποια είναι δυνατόν να αναπτυχθούν ή να αποκτηθούν, με κοινή προσπάθεια και δέσμευση» σχολίασε η δρ Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της Μanpower.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ιαπωνία (76%) καταλαμβάνει τη πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες στις οποίες οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εργασίας με κατάλληλους υποψηφίους.
Ακολουθούν Βραζιλία (64%), Αργεντινή (53%), Πολωνία (51%), Αυστραλία (45%), Χονγκ Κονγκ (44%) και Μεξικό (42%). Η έλλειψη ταλέντων εμφανίζεται λιγότερο έντονη στην Ιρλανδία (4%), στη Μεγάλη Βρετανία (9%), στη Νορβηγία (11%) και στις Ηνωμένες Πολιτείες (14%).
Σημειωτέον ότι τo σημαντικότερο έλλειμμα της ελληνικής αγοράς εργασίας, όπως διαπιστώνεται από την ίδια έρευνα, εντοπίζεται στα στελέχη πωλήσεων, ειδικότητα η οποία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην κατάταξη, για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Ανισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση στελεχών εμφανίζει και ο χώρος της εξυπηρέτησης και υποστήριξης πελατών, μια ειδικότητα που κάνει εφέτος την επανεμφάνισή της στη δέκατη θέση της λίστας.