Την πάγια θέση τους πως δεν διαπραγματεύονται καμία μείωση στο ποσοστό κέρδους τους, το οποίο είναι σήμερα 23,8%, επανέλαβαν οι φαρμακοποιοί στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, κατά τη διάρκεια σημερινής τους συνάντησης.

Όπως είπαν, η μείωση του ποσοστού κέρδους θα ήταν γι’ αυτούς «κόκκινη γραμμή» και «αιτία πολέμου».

Οι φαρμακοποιοί καλούνται να κάνουν κλιμακούμενες εκπτώσεις, ανάλογα με το τζίρο τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον τα ταμεία θα τους εξοφλούν σε πραγματικό χρόνο. Ήδη, ισχύει το ποσοστό του 3% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων για τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ οι φαρμακοποιοί φέρονται διατεθειμένοι να κάνουν έκπτωση της τάξης του 1%, παρότι δεν αποκλείεται το ποσοστό αυτό να είναι υψηλότερο, εφόσον απαιτηθεί από το υπουργείο Υγείας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας επανήλθε στο θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος, σημειώνοντας ότι έχουμε 12.000 περισσότερα φαρμακεία στην Ελλάδα, αναλογικά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε πως από την 1η Δεκεμβρίου θα εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει ότι το 20% των φαρμακείων θα λειτουργεί κάθε Σάββατο. Σήμερα ανοίγουν τα εφημερεύοντα φαρμακεία, τα οποία εκτιμάται ότι είναι λιγότερα από το 20%, με αποτέλεσμα οι πολίτες να ταλαιπωρούνται. Αν δεν υπάρξει ικανοποίηση από την εξυπηρέτηση του κόσμου θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση από τη νέα χρονιά.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε στους φαρμακοποιούς ότι στόχος είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και είπε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να εξοφληθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και από τον ΟΠΑΔ, ο οποίος εκτιμάται ότι τους οφείλει πάνω από 400 εκατ. ευρώ.