Τη ζοφερή εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου οι ΜΕΘ θα έχουν γεμίσει έκανε ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε μιλώντας στο MEGA, δε χρειάζεται ένα ολικό lockdown. «Αν η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών είναι νέα μεγάλη αυτό σημαίνει πραγματικά πιο αυστηρά μέτρα» είπε. Αυτό που πρέπει να γίνει, ανέφερε, είναι να αυξηθεί η τηλεργασία και να τηρούνται τα μέτρα.
Για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα υποστήριξε πως ο λόγος της εφαρμογής αυτού του μέτρου είναι να μειωθεί συνολικά η κινητικότητα και να περιοριστούν οι μετακινήσεις.
Το σενάριο για κλείσιμο των σχολείων
Από την πλευρά του ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης έκανε τη δική του εκτίμηση λέγοντας πως μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ο αριθμός των κρουσμάτων θα έχει ανέλθει σε 1.800 και 2.000 μέχρι τις 5 Μάρτη.
Για την ηλικιακή ομάδα 0-17 υποστήριξε πως οι αναλύσεις δείχνουν μια σαφή σχέση με το κλείσιμο και το άνοιγμα των σχολείων.«Τα σχολεία σε αυτό το κύμα παίζουν ρόλο» είπε.
Με το επιχείρημα ότι το κλείσιμο των σχολείων μπορεί να αντικατασταθεί από την τηλεκπαίδευση και πως ένα τέτοιο μέτρο δε θα έχει σοβαρή επίπτωση στην οικονομία της χώρας, εξέφρασε την άποψη πως τα σχολεία είναι καλό να κλείσουν. «Προτάσσω αυτή τη δραστηριότητα ως επικείμενη να κλείσει και καλό να κλείσει» ανέφερε.
Συμφωνώντας ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως τα δημοτικά λειτουργούν σαν πολλαπλασιαστής της διασποράς και πως με την πορεία έως τώρα, ενδέχεται να κλείσουν προς το τέλος Φεβρουαρίου.
«Μπορούμε να πετύχουμε χαμηλά επίπεδα διασποράς σε συντομότερο lockdown, τύπου Απριλίου, αν το εφαρμόσουμε αυστηρά», δήλωσε.
«Θα πρέπει να ανεχτούμε μια ελέγξιμη κατάσταση στην επιδημία ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει το σύστημα υγείας», είπε ο κ. Τζανάκης και πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να μηδενίσουμε την πανδημία, πρέπει να την ελέγξουμε».