Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι διαμαρτυρόμενοι για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα καταστήματα κράτησης ολόκληρης της χώρας επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας δεν πρόκειται να επιλύσει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, όπως λένε, θα επιδεινώσει την κατάσταση.
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα απεργήσουν στις 23 και 25 Ιουλίου, ενώ θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας στις 22 και 24 του μήνα, περιγράφουν με γλαφυρά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές καταγγέλλοντας το υπουργείο Δικαιοσύνης για αδιαφορία.
«Η βία, η εκμετάλλευση και η εξαθλίωση που επικρατεί εντός των καταστημάτων κράτησης, οι δολοφονίες, οι θάνατοι και οι αυτοκτονίες κρατουμένων, η υπερσυμφόρηση και ο συνωστισμός, η υποστελέχωση και η διάλυση του προσωπικού και η υγειονομική κατάσταση μέσα στις φυλακές ως φαίνεται δεν έχουν σταθεί ικανά στοιχεία για να πειστεί η πολιτεία ότι το σύστημα κράτησης της χώρας έχει πλέον καταρρεύσει και χρειάζεται επειγόντως άμεση λήψη μέτρων για την οργανωτική, λειτουργική και διοικητική μεταρρύθμιση του», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας.
Στο στόχαστρο της ομοσπονδίας μπαίνει και η νέα φυλακή υψίστης ασφαλείας:
«Το υπουργείο Δικαιοσύνης, που δείχνει να αντιμετωπίζει είτε στρεβλά, είτε επιδερμικά τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μέσα και όχι έξω από τις φυλακές. Όσοι πιστεύουν ότι με την δημιουργία φυλακών Γ’ τύπου θα επιλυθούν έστω και ορισμένα από τα παραπάνω προβλήματα, σφάλουν οικτρά και αγνοούν τις σοβαρότατες συνέπειες που θα επακολουθήσουν», επισημαίνουν, λέγοντας:
«Διαμαρτυρόμαστε διότι η φυλακή Γ’ τύπου όπως σχεδιάστηκε, αντί να επιλύσει θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα» αναφέρει στην ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας και συνεχίζει
«διαμαρτυρόμαστε διότι η διοικητική μεταρρύθμιση στις φυλακές δεν μπορεί να κινείται στην λογική του βολέματος ημετέρων συνταξιούχων ανώτερων δικαστικών ή ανώτερων αξιωματικών της αστυνομίας, πολύ δε περισσότερο αυτή να αφορά το χώρο έξωθεν των τειχών και όχι τη μέσα λειτουργώσα κοινωνία των εγκλείστων».
Ζητούν, μάλιστα, «την επανεξέταση των διατάξεων που αφορούν τον χρόνο, τον τρόπο μεταγωγής, την εργασία και την χορήγηση αδειών στους κρατουμένους και τη διοίκηση των προσφάτως ψηφισθέντων φυλακών Γ’ τύπου από συνταξιούχους», υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί η μηδενική ανοχή από την υποχρέωση λειτουργίας ενός προνοητικού κράτους να οδηγεί στην μετάλλαξη του σε κράτος εκδικητή».
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μιλούν για κενά στη φύλαξη που αγγίζουν το 30%, μισθολογικές ανισότητες, επιδόματα που δεν παίρνουν, υπερωρίες και νυχτερινά που υπογράφονται μετά από μήνες. Στην ανακοίνωση τους χαρακτηρίζουν φιάσκο την απορρόφηση των πρώην δημοτικών αστυνομικών και το γεγονός ότι δεν εκπαιδεύονται οι φύλακες καυτηριάζουν το διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των εσωτερικών και εξωτερικών φρουρών. Μάλιστα, κάνουν λόγο για «κομματικές πιέσεις» που δέχτηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, προκειμένου να αλλάξει στο πρόσφατο νομοσχέδιο την αρχική διατύπωση σχετικά με τα καθήκοντα των εξωτερικών φρουρών.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «στη σχεδιαζόμενη φυλακή Γ’ τύπου του Κ.Κ. Δομοκού θα υπηρετούν έξω από τη φυλακή 250 αστυνομικοί υπάλληλοι, 75 εξωτερικοί φρουροί, ενώ μέσα και για τις πραγματικές ανάγκες της φυλακής και για όλες τις εσωτερικές λειτουργίες θα απασχολούνται μόλις 50 εσωτερικοί φύλακες».
Τέλος, δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι «παρά την πρωθυπουργική εξαγγελία με αφορμή την δολοφονία του συναδέλφου μας Γεώργιου Τσιρώνη στο Κ.Κ. Μαλανδρίνου και σχετικά με την ουσιαστική βοήθεια στην οικογένειά του, δεν προβλέφθηκε απολύτως τίποτα στο πρόσφατο ψηφισθέν νομοσχέδιο ούτε έχει γίνει γενικότερα κάτι προς την κατεύθυνση αυτή».