«Δεν έχουν τηρηθεί τα μέτρα» είπε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς παρουσιάζοντας τον βασικό λόγο που δεν έχουν ακόμα μειωθεί τα κρούσματα και ενώ έχει πλέον απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να γίνει άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου.

«Για πόσες μέρες θα παραταθεί το lockdown δεν μπορώ να το πω» είπε και ανέφερε τα δύο κριτήρια για να γίνει άρση της καραντίνας: αν μειώνονται τα κρούσματα και αν υπάρχουν εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ο κ. Λαζανάς, επέμεινε, μιλώντας στον Θέμα 104,6,  στα μέτρα λέγοντας ότι μεγάλη διασπορά προκάλεσε η εστίαση, υπογραμμίζοντας ότι αρκετοί στο χώρο αυτό δεν τα τήρησαν. Όπως ανέφερε δεν τηρούνταν τα μέτρα και δεν γινόταν σωστή χρήση μασκών από τους εργαζόμενους. Βάση επιστημονικών δεδομένων η εστίαση, κυρίως τα καφέ και τα μπαρ, θα πρέπει να ανοίξουν αργότερα διότι εκεί είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

Για την αποσυμφόρηση του συστήματος Υγείας είπε ότι θα φανεί σε 15 μέρες και για τους ασυμπτωματικούς φορείς υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Εξέφρασε και ένα παράπονο, καθώς όπως είπε, η επιστημονική επιτροπή βάλλεται από παντού, πολίτες, γιατρούς, κόμματα, ενώ βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις. Επισήμανε όμως, ότι οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στην πολιτική ηγεσία. Η επιτροπή, όπως υπογράμμισε, προτείνει βάση επιστημονικών δεδομένων.