Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου ήταν αρχικά προγραμματισμένο να διαρκέσει το δεύτερο lockdown κάτι όμως που όπως φαίνεται δεν πρόκειται να συμβεί.
Μπορεί η επιδημιολογική εικόνα να βρίσκεται εν μέρει σε τροχιά σταθεροποίησης, ωστόσο η κατάσταση κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα είναι δραματική και δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.
Οι νεκροί στην Ελλάδα είναι 1.630, τα κρούσματα 91.619 ενώ οι διασωληνωμένοι αγγίζουν στις ΜΕΘ τους 540. Με αυτά τα δεδομένα οι λοιμωξιολόγοι βλέπουν παράταση του lockdown και Χριστούγεννα διαφορετικά από αυτά που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση -σύμφωνα με πληροφορίες- προσανατολίζεται προς το τέλος της εβδομάδας να ανακοινώσει παράταση του lockdown μέχρι τις 7 ή τις 14 Δεκεμβρίου, με πιθανότερη ημερομηνία τη δεύτερη.
Τα 4 στάδια για την μερική επιστροφή στην κανονικότητα
- Πρώτος σταθμός η επανεκκίνηση των σχολείων (η υπουργός Παιδείας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και αργότερα τα γυμνάσια και τα λύκεια).
- Η απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται να προσαρμοστεί και από τις 9 το βράδυ που είναι σήμερα να ισχύει από τις 11 ή 12 τα μεσάνυχτα.
- Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων – λιανεμπόριο με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες.
- Η επιστροφή της εστίασης με αυστηρές προδιαγραφές, δηλαδή μόνο με καθήμενους πελάτες, μέχρι τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική.
Γεωργιάδης: Δύσκολο να λειτουργήσει η εστίαση τα Χριστούγεννα
Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να λειτουργήσει η εστίαση ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης περιγράφοντας στον ΣΚΑΪ τον τρόπο που θα ανοίξει η αγορά μετά το lockdown.
«Τις αποφάσεις τις λαμβάνουμε μετά από εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Φαίνεται ότι δυστυχώς τα νούμερα δεν είναι ακόμα αυτά που θα θέλαμε. Σαφώς υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, τα οποία ελπίζω να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Πρώτα από όλα σταμάτησε η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που ήταν αυτό που μας είχε τρομάξει όλους και άρχισε μια μικρή κάμψη, ακόμα όμως έχουμε δρόμο για να φτάσουμε στο σημείο που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την οικονομία», σημείωσε.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα, ανέφερε ότι η έκρηξη της πανδημίας ήταν τόσο ξαφνική «που δε νομίζω ότι είναι ένα αληθές επιχείρημα» προσθέτοντας ότι η Επιτροπή δεν είχε εισηγηθεί το lockdown νωρίτερα.
Διευκρίνισε δε ότι «συμμερίζομαι απόλυτα όλη την αγωνία των ανθρώπων που βλέπουν τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν κάνει μεγάλες αγορές για να ικανοποιήσουν την υψηλή ζήτηση των εορτών και είναι φυσιολογικό να θέλουν να ανοίξουν τα καταστήματα τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά εποχικά προϊόντα. Ωστόσο ημερομηνία για το άνοιγμα της αγοράς δεν μπορώ να δώσω, αλλά μπορώ να να πω ότι υπάρχει μια μικρή ελπίδα. Επιθυμία όλων μας είναι να λειτουργήσει η αγορά τα Χριστούγεννα, έστω και με κανόνες. Οι επόμενες 10 μέρες θα είναι πολύ κρίσιμες. Οι φετινές γιορτές δε θα μοιάζουν με καμία εορταστική περίοδο. Ούτε συνωστισμός μπορεί να υπάρξει ούτε μεγάλα τραπέζια ούτε ρεβεγιόν».
Click away: Ο νέος τρόπος για τα ψώνια τα Χριστούγεννα
Σχετικά με το «εργαλείο» του clickaway ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι είναι ένας τρόπος για να μην υπάρχει συνωστισμός στα καταστήματα.
«Είναι παραγγελία ηλεκτρονική που σου στέλνει το κατάστημα την ώρα και πας και το παραλαμβάνεις έξω από το κατάστημα. Βέβαια θα πρέπει προφανώς οι επιχειρήσεις να έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα», τόνισε.
Συμπλήρωσε ότι «πολλά καταστήματα μας είχαν εισηγηθεί να το καθιερώσουμε και εν μέσω της καραντίνας, όμως επιλέξαμε να μην το κάνουμε για να αποφύγουμε των συνωστισμό και να επιταχύνουμε την πτώση των κρουσμάτων. Και από την ένταση του φαινομένου φαίνεται ότι καλώς αποφασίσαμε να μην το κάνουμε».
Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, ο υπουργός Ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι «είναι πιο δύσκολο να ανοίξει η εστίαση, καθώς μας κυβερνά ο ιός».
Σύψας: Το 30 Νοεμβρίου να το ξεχάσουμε οριστικά
Απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο να γίνει άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Νίκο Σύψα. Ο Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ διευκρίνισε ότι άρση των μέτρων θα γίνει όταν η κάλυψη στις ΜΕΘ θα είναι κάτω από 60%-70%.
«Ήδη υπάρχει μια επιπέδωση όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων. Αυτή η επιπέδωση κρατά πέντε ημέρες, άρα είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δούμε μια καθοδική τάση. Εφόσον τα κρούσματα πέσουν κάτω από χίλια, τουλάχιστον, και 500 ιδανικά, θα υπάρξει μια περίοδος μία δύο εβδομάδων που η πανδημία θα συνεχίσει να παράγει διασωληνώσεις και δυστυχώς και θύματα. Όταν περάσει και αυτή η περίοδος, τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για άρση μέτρων. Ο μοναδικός παράγοντας που θα μας οδηγήσει να σκεφτούμε την άρση μέτρων είναι το σύστημα υγείας, όταν δεν θα πιέζεται τόσο πολύ και η κάλυψη των ΜΕΘ θα είναι κάτω από 60%-70%» δήλωσε στον ΑΝΤ1.
Ο κ. Σύψας λέει ότι στις 30 Νοεμβρίου θα κρούσματα δεν θα έχουν πέσει.
«Την ημερομηνία 30 Νοεμβρίου πρέπει να την ξεχάσουμε. Οριστικά, ούτε τα κρούσματα θα έχουν πέσει. Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον. Πόσο βαθιά στον Δεκέμβριο, πόσο θα έχουμε πλησιάσει τις γιορτές, αυτό είναι άγνωστο. Είναι οριακά τα νούμερα για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποια οικονομική δραστηριότητα. Αυτό είναι το καλό σενάριο γιατί η πανδημία είναι απρόβλεπτη. Είμαστε σε ένα πλατώ, ελπίζουμε ότι το επόμενο σκαλοπάτι θα είναι προς τα κάτω».
Μέχρι την άνοιξη, όπως λέει, θα πηγαίνουμε με κυλιόμενο lockdown.
«Το πάθημα που είχαμε τον Οκτώβριο θα μας γίνει μάθημα για τα επόμενα βήματα. Μέχρι και την άνοιξη το μερικό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας θα συνοδεύεται από νέα μέτρα όταν κρίνεται απαραίτητο και θα πάμε σε αυτό που λέγεται κυλιόμενο lockdown, αυτό είναι προσωπική μου άποψη, έτσι πιστεύω θα πάμε μέχρι την άνοιξη» σημείωσε.
Παγώνη: Μετά τα Χριστούγεννα το τρίτο κύμα κορονοϊού – Θα είναι χειρότερο
Για τρίτο κύμα κορονοϊού μετά τα Χριστούγεννα, χειρότερο από το δεύτερο, κάνει λόγο η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
«Έχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς. Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και από την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή μείωση, ωστόσο απέχουμε πολύ από τον στόχο των 500 κρουσμάτων ημερησίως.
«Θα δούμε μείωση την επόμενη εβδομάδα, όμως μόνο στα κρούσματα και όχι στους άλλους δείκτες, στους νοσηλευόμενους και στους θανάτους. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, το lockdown θα πάρει μια εβδομάδα παράταση σίγουρα. Τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί λίγο νωρίτερα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να είχε επιβληθεί το lockdown τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.
Τι θα γίνει με το άνοιγμα της αγοράς
Για το άνοιγμα της αγοράς η κ. Παγώνη εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πάρει σίγουρα παράταση μιας εβδομάδας, αλλά ακόμα και τότε, δηλαδή στις 7 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι περίπου στα 2.000 και ίσως και λίγο πιο κάτω.
Ωστόσο, σημείωσε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα υπάρχει περιθώριο να έχουν περιοριστεί στα 500, αριθμός που θα επιτρέψει ενδεχομένως τις μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα. «Αν μέχρι τότε υπάρξει μεγάλη μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις. Για να είμαστε ασφαλείς, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν στα 500 κρούσματα», επισήμανε η ίδια.
Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νοσηλευομένων, οι οποίοι είναι περίπου 3.000, τόνισε ότι το 5% αυτών διασωληνώνεται. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται νέοι άνθρωποι, 18-20 ετών.
Για τις ΜΕΘ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών δήλωσε ότι η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα βρίσκονται στο κόκκινο και ίσως στη Βόρεια Ελλάδα χρειαστεί να γίνει επίταξη κι άλλων κλινών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ στην Αττική υπάρχουν 44 κενά κρεβάτια.
Γιαμαρέλλου: Όλα θα εξαρτηθούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας
Κρίσιμη είναι αυτή η εβδομάδα για την άρση ή μη του lockdown, που όπως όλα δείχνουν θα παραταθεί και μετά τις 30 Νοεμβρίου.
«Προς το τέλος της εβδομάδας θα φανούν τα αποτελέσματα του lockdown. Κρατάμε την αισιοδοξία μας μήπως δούμε μείωση των κρουσμάτων» είπε στο Mega η καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας Ελένη Γιαμαρέλλου.
«Σκεφτείτε τον ενθουσιασμό του Έλληνα μόλις δει ότι έπεσαν τα κρούσματα. Πόσο θα χαλαρώσει. Επομένως, χαλαρώνω το lockdown, δεν σημαίνει ότι χαλαρώνω τα μέτρα» υπογράμμισε.
Το πόσο θα διαρκέσει το lockdown εξαρτάτα από τον αριθμό των κρουσμάτων όπως είπε.
«Θα φτάσει τις 10 Δεκέμβρη, τα μέσα Δεκέμβρη; Εξαρτάται από τους αριθμούς και τους επιδημιολόγους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εντάξει όμως. Θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα μέσα έξω, να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς. Έχουμε ελπίδα να τα καταφέρουμε. Όλα θα εξαρτηθούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας» ανέφερε.
Επανέλαβε, μάλιστα, ότι για να γίνει χαλάρωση και «όχι κατάργηση» του lockdown, τα κρούσματα σε όλη τη χώρα πρέπει να είναι 500.
«Θα άνοιγα τα σχολεία, αλλά θα οργάνωνα την κινητικότητα των γονέων»
Για τα Χριστούγεννα η καθηγήτρια ανέφερε: «Αν είμαστε συνεπείς θα μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα με την οικογένειά μας. Να μαζευτούμε με την οικογένειά μας και τους στενότερους φίλους μας». Παράλληλα, χαρακτήρισε ως πιθανό το σενάριο να ισχύσουν πιο αυστηρά μέτρα στην βόρεια Ελλάδα λόγω της σφοδρότητας που πλήττεται από τον κορονοϊό.
Αναφερόμενη στα σχολεία υποστήριξε ότι η μετάδοση του ιού γίνεται στην κινητοποίηση και την ανάμιξη του πληθυσμού και όχι στα σχολεία μέσω των παιδιών. «Θα άνοιγα τα σχολεία, αλλά θα οργάνωνα την κινητικότητα των γονέων, αλλά και τον τρόπο που θα σχόλαγαν τα παιδιά» είπε.
Η κ. Γιαμαρέλλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους νέους. «Κανείς δεν είναι 100% σίγουρος. Να μη σκέφτονται οι νέοι ότι αν κολλήσουν δεν θα πάθουν τίποτα. Προσοχή και οι νέοι. Όλοι κινδυνεύουμε. Άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο».
«Ούτε συζήτηση, κοινωνάω»
Σχετικά με τους ιεράρχες που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό είπε: «Το θέμα της μάσκας ήταν πρόβλημα εκεί. Είτε είσαι αρχιερέας είτε αρχιεπίσκοπος, κινδυνεύεις εξίσου. Όλοι να φοράμε μάσκα».
Τέλος, ανέφερε ότι συνεχίζει κανονικά η ίδια να κοινωνά.
«Ασφαλώς. Ούτε συζήτηση. Μιλάμε μόνο για την Αγία Κοινωνία. Το μεγαλύτερο μυστήριο. Ή πιστεύεις ότι είναι το μυστήριο και δεν μεταδίδεται ή δεν το πιστεύεις».