Ανησυχία προκαλεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κλινική κατάσταση των κρουσμάτων με κορονοϊό που νοσηλεύονται στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.
Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται στην κλινική covid του νοσοκομείου έφτασε τα 7, ενώ στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας covid που έχει δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται δύο άντρες ηλικίας 50 χρόνων οι οποίοι δεν έχουν υποκείμενο νόσημα, σύμφωνα με το patrastimes.gr.
Να σημειωθεί ότι μέχρι πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στη ΜΕΘ – covid του νοσοκομείου δεν νοσηλευόταν κανένα περιστατικό.
«Από πόλη Covid Free στο κόκκινο»
«Για την Πάτρα, η εποχή του εφησυχασμού, της χαλαρότητας τέλειωσε. Από πόλη Covid Free, είμαστε αυτή τη στιγμή πραγματικά στο «κόκκινο», σε μίνι lockdown. Υπάρχουν μεγάλες ενδείξεις ότι έχουμε διασπορά στην κοινότητα, έχουμε ορφανά κρούσματα το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό».
Τα παραπάνω τόνισε στην ΕΡΤ η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης, Άννα Μαστοράκου, μετά την ανακοίνωση, χθες Δευτέρα, των έκτακτων περιοριστικών μέτρων στην Αχαΐα λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού.
Η ίδια εξήγησε ότι το πολύτιμο εργαλείο της ιχνηλάτησης του κορονοϊού, χάνεται από τα φαινόμενα ακραίου συνωστισμού στις πλατείες και στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης.
«Τα φαινόμενα ακραίου συνωστισμού στις πλατείες και στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης είναι πολύ ανησυχητικά διότι εκεί έχουμε το εξής φαινόμενο: ένα άτομο μπορεί να μεταδώσει παραδείγματος χάρη σε 100 και χάνεται το πολύτιμο εργαλείο της ιχνηλάτησης . Είναι αδύνατη πλέον η ιχνηλάτηση σε αυτά τα περιστατικά», υπογράμμισε η κ. Μαστοράκου.
«Στην περιοχή μας είχαμε ένα έντονο κίνημα άρνησης του κορονοϊού, άρνησης της μάσκας, υπήρχαν μεγάλες πιέσεις και στους γιατρούς γνωμάτευσης εξαίρεσης χρήσης της μάσκας και από ενήλικες και από γονείς για τα παιδιά τους» ενημερώνει η κα Μαστοράκου και συμπληρώνει: «πληρώνουμε το τίμημα της συνωμοσιολογίας στην περιοχή μας, που διαπότισε την κοινωνία».
Η πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου ενημερώνει ότι «τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται με απόλυτη ευλάβεια στα νοσοκομεία της Πάτρας και τα κέντρα υγείας της πόλης, αλλά ο ιός έχει βρει τρόπο να τα διαπεράσει. Γι΄αυτό ανησυχούμε. Φαίνεται ότι έχουμε μεγάλη μεταδοτικότητα».
Όσον αφορά στην αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας της Πάτρας επισημαίνει ότι «αυξάνονται οι δειγματοληψίες σε επιλεγμένα σημεία της περιφέρειας με ίδια έξοδα και θα ζητήσουμε από τον ΕΟΔΥ να αυξήσει τις δειγματοληψίες στην περιοχή μας.