Σύμφωνα με πληροφορίες στην τηλεφωνική επικοινωνίας που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την καγκελάριο της Γερμανίας ‘Ανγκελα Μέρκελ, τόσο το βράδυ του Σαββάτου, όσο και νωρίτερα σήμερα σχετικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και την πρόθεση της Γερμανίας να συνδράμει την Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες από όλα τα ελληνικά νησιά. Οι πρόσφυγες είναι μέλη οικογενειών που έχουν αιτηθεί και λάβει άσυλο.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές πρόκειται για μια θετική κίνηση η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιβραβεύει όσους επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, αλλά αντιθέτως επαναφέρει στην ευρωπαϊκή συζήτηση το ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων και της ανακούφισης των χωρών πρώτης υποδοχής ενόψει και των προτάσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής για το κοινό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο που θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) θα επαναλάβει «τις ερχόμενες ημέρες» τις συνεντεύξεις με τους αιτούντες άσυλο που είχαν ανασταλεί μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία.
Περίπου 160 μέλη της υπηρεσίας έχουν αναπτυχθεί στη Λέσβο για να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές να διαχειριστούν τις διαδικασίες ασύλου.
Η EASO, οι εγκαταστάσεις της οποίας στη Μόρια καταστράφηκαν στις πυρκαγιές που σημειώθηκαν στον καταυλισμό στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, διευκρίνισε πως η πυρκαγιά δεν οδήγησε στην απώλεια των εγγράφων των αιτημάτων διεθνούς προστασίας.
Η υπηρεσία, που διαθέτει επίσης γραφεία στο κέντρο της Παγανής στη Λέσβο, διευκρίνισε πως τα έγγραφα κρατούνται σε ψηφιακή μορφή.
Η EASO διευκρίνισε ότι ανακατένειμε προσωπικό προκειμένου να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές στην κατασκευή ενός νέου προσωρινού καταυλισμού στη Λέσβο και είναι επίσης «έτοιμη να συμμετάσχει στη δημιουργία μιας νέας δομής υποδοχής σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περίπου 11.000 άνθρωποι έχουν καταθέσει αιτήσεις για άσυλο και περιμένουν απάντηση στη Λέσβο, 1.400 έχουν λάβει διεθνή προστασία και 900 έχουν λάβει αρνητική απάντηση σε δεύτερο βαθμό στις αιτήσεις τους για άσυλο.
Οι αιτούντες άσυλο στη Λέσβο είναι κατά 77% Αφγανοί, ενώ το 8% είναι Σύροι και 7% προέρχονται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με την ίδια πηγή.