Είναι 12 Φεβρουαρίου του 2014. Η Ελλάδα μπαίνει στην τελική ευθεία για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Η Αθήνα, αν και σχεδόν καθημερινά εξακολουθεί να ζει στον πυρετό των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων, περνάει μία περίοδο σχετικής ηρεμίας.

Η ισχυρή παρουσία της αστυνομίας, εξαιτίας και της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα έχει κάνει την πρωτεύουσα της, μία αστυνομοκρατούμενη πόλη που προσπαθεί να μείνει μακριά από έντονες διαδηλώσεις και ταραχές. Δύο χρόνια πριν από σήμερα όμως, η ιστορία είναι εντελώς διαφορετική.

Τις μέρες πριν από τη 12 Φεβρουαρίου του 2012, συγκεκριμένα στις 9 Φεβρουαρίου, οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, καταλήγουν στα μέτρα πακέτο που σηματοδοτούν το δεύτερο μνημόνιο. Σε αυτά περιλαμβάνεται μείωση βασικού μισθού κατά 22% και επιπρόσθετη μείωση μισθού 10% για τους νέους. Κατάργηση 150.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις, περικοπές στις συντάξεις και πολλά άλλα.
Συνδικάτα και κινήσεις πολιτών που αντιδρούν στα νέα μέτρα οργανώνουν συλλαλητήρια και απεργίες.

Η Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου είναι ημέρα πανελλαδικής απεργίας όπου και διοργανώνεται μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Παρά την μεγάλη προσέλευση του κόσμου αλλά και την ένταση που επικρατεί στους συγκεντρωμένους, δε σημειώνονται παρά λίγα μικροεπεισόδια. Τίποτα δεν προμηνύει αυτό που θα επακολουθήσει δύο μέρες αργότερα…

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου είναι η μέρα ψήφισης των μέτρων από την Βουλή. Ακόμα ένα συλλαλητήριο διοργανώνεται στην πλατεία Συντάγματος και ο κόσμος το στηρίζει μαζικά. Ήδη από ώρα τέσσερις το απόγευμα οι διαδηλωτές είναι δεκάδες χιλιάδες και έχουν πλημμυρίσει όλους τους δρόμους περιμετρικά της Βουλής. Το ίδιο και οι εκατοντάδες άντρες της αστυνομίας οι οποίοι έχουν παραταχθεί σε όλα τα κεντρικά σημεία. Η μέρα αρχίζει να μυρίζει μπαρούτι.

Λίγο πριν της πέντε το απόγευμα ο Μανώλης Γλέζος και ο Μίκης Θεοδωράκης κάνουν την εμφάνιση τους στην λεωφόρο Αμαλίας και πλησιάζουν καταχειροκροτούμενοι τον χώρο του μνημείου του αγνώστου στρατιώτη μέσα σε κλοιό εκατοντάδων διαδηλωτών. Η ένταση ανεβαίνει και καθώς οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθούν να συγκρατήσουν το πλήθος, αρχίζουν οι πρώτες αντεγκλήσεις με την αστυνομία.

Με την αποχώρηση του Μανώλη Γλέζου και του Μίκη Θεοδωράκη, τα αίματα ανάβουν. Οι αντεγκλήσεις πληθαίνουν και τα πρώτα δακρυγόνα πέφτουν επάνω στο χώρο του άγνωστου στρατιώτη. Μέσα στον πανικό που επικρατεί οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθούν να αδειάσουν το χώρο μπροστά από την Αμαλίας. Τα δακρυγόνα πέφτουν βροχή.

Στην Β. Σοφίας δημιουργείται ένα νέο μέτωπο. Κουκουλοφόροι συγκρούονται με την αστυνομία και ανταλλάσουν πέτρες, μολότοφ, δακρυγόνα και κρότου λάμψης. Λίγο αργότερα η συγκρούσεις μεταφέρονται στην κάτω πλευρά της πλατείας συντάγματος αλλά και στους γύρω κεντρικούς δρόμους.

Η μέρα έχει φύγει και πλέον οι συγκρούσεις διαδραματίζονται με το φώς που δημιουργούν οι δεκάδες εστίες φωτιάς που έχουν ανάψει σε όλους τους δρόμους. Οι κεντρικοί λεωφόροι γεμίζουν με συντρίμμια και οδοφράγματα που εμποδίζουν την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Οι συγκρούσεις σε πολλές περιπτώσεις γίνονται σώμα με σώμα ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και αστυνομικές δυνάμεις, παρουσία εκατοντάδων πολιτών που παρακολουθούν χωρίς να αποχωρούν παρά την αποπνικτική ατμόσφαιρα που έχουν δημιουργήσει τα εκατοντάδες δακρυγόνα, και που γίνεται αισθητή σε όλο το κέντρο της Αθήνας.

Την ώρα που ο κόσμος προσπαθεί να επιστρέψει γύρω από τη Βουλή και να διαδηλώσει, αρχίζουν οι πυρπολισμοί σε υποκαταστήματα τραπεζών. Πανεπιστημίου, Σταδίου, Αθηνάς, Μπενάκη, πλ. Κοραή και άλλοι δρόμοι… φωτίζονται από τεράστιες πυρκαγιές σε καταστήματα και τράπεζες. Τα οχήματα της πυροσβεστικής προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτάσουν στα διάφορα σημεία και να σβήσουν της φωτιές όμως πολλές φορές δέχονται επίθεση ενώ το πλήρωμα αναγκάζεται ακόμα και να τα εγκαταλείψει.

Δεκάδες κτίρια της Αθήνας, μεταξύ αυτών κάποια ιστορικά, δυστυχώς, καίγονται…

Θύμα των εμπρησμών εκείνης της νύχτας πέφτει και ένα από τα ομορφότερα κτίρια στη Σταδίου που φιλοξενούσε μεταξύ άλλων τον κινηματογράφο «Αττικόν». Μέσα σε δύο ώρες η φωτιά καταστρέφει εντελώς το ιστορικό κτίριο.

Λίγο πριν το ρολόι δείξει δώδεκα το βράδυ, οι δυνάμεις της αστυνομίας κάνουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις περιμετρικά της Βουλής και στους κεντρικούς δρόμους απομακρύνοντας και τους τελευταίους διαδηλωτές.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στην οδό Αθηνάς. Τα υποκαταστήματα της Μαρφίν και της Τράπεζας Κύπρου, φλέγονται και καταστρέφονται ολοσχερώς. Είναι τη τελευταία πράξη μίας νύχτας που τα σημάδια της φέρει η πόλη ως σήμερα.

Δύο χρόνια μετά, πολλές επιχειρήσεις που έπαθαν ζημιές εκείνο το βράδυ δεν έχουν επανέλθει. Κτίρια όπως στη Σταδίου και την Αθηνάς παραμένουν ακριβώς όπως τη νύχτα της καταστροφής. Σε άλλα, οι μαυρισμένοι τοίχοι μαρτυρούν ακόμα τα γεγονότα που συνέβησαν στο κέντρο της Αθήνας την ημέρα της ψήφισης των μέτρων του δεύτερου μνημονίου.

Ήταν από τα μεγαλύτερα επεισόδια των τελευταίων χρόνων. Δυστυχώς, οι πληγές υπάρχουν ακόμη. Ιστορικά κτίρια-στολίδια στην πρωτεύουσα έχουν μείνει για να μας θυμίζουν εκείνη τη βραδιά…

Δείτε το βίντεο από το αρχείο του newsbeast.gr.