Αναβρασμός επικρατεί στα Πανεπιστήμια, με αφορμή την καθυστέρηση του υπουργείου Παιδείας να δώσει τις εξειδικευμένες κατευθύνσεις των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη στιγμή μάλιστα που αύριο αρχίζει στο Ρέθυμνο η Σύνοδος Πρυτάνεων, η οποία θεωρητικά έχει ως αντικείμενο συζήτησης ακριβώς τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ήδη διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραστεί στη Σύνοδο, ενώ η Σύγκλητος, σε απόφασή της, σημειώνει πως το ΕΜΠ «θεωρεί προσχηματικό το διάλογο που εξαγγέλλεται από την κυβέρνηση, επιφυλάσσεται για τη συμμετοχή του σε αυτόν και δεσμεύεται να επαναπροσδιορίσει τη στάση του το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».
Οι περισσότεροι πρυτάνεις και καθηγητές των Ιδρυμάτων, αντιδρούν στην προοπτική να μπουν στη διοίκηση πρόσωπα εξωπανεπιστημιακά, ενώ θεωρούν πως είναι αδιαπραγμάτευτο το δημόσιο, αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος που εγγυάται τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.
Πρυτάνεις επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να περικόπτονται δραματικά οι επιδοτήσεις στα Ιδρύματα, ενώ υποστηρίζουν ότι ο δημόσιος χαρακτήρας των Ιδρυμάτων απαξιώνεται και ταπεινώνεται, αναμένουν δε περαιτέρω συρρίκνωση των χρηματοδοτήσεων, κάτι που, όπως λένε, «θα προλειάνει το έδαφος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με ολέθριες επιπτώσεις».
Όπως σημειώνει η Σύγκλητος του ΕΜΠ «επιπλέον, το προσκλητήριο κείμενο του διαλόγου είναι προκλητικό στις ισοπεδωτικές γενικεύσεις και αστήρικτες καταγγελίες του».
Αν και όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, οι πρυτάνεις είναι αντίθετοι με τις προωθούμενες αλλαγές σε πολλά επίπεδα, από το υπουργείο Παιδείας.
Συγχρόνως, οι φοιτητές, και μάλιστα με πρώτη αντίδραση από την ΠΑΣΠ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις διαρκείας, ενώ ήδη 6 τμήματα του ΕΜΠ και ένα του Πανεπιστημίου Αθηνών, τελούν υπό κατάληψη.