Πραγματική πρόκληση για την κοινοβουλευτική δημοκρατία μπορεί να γίνει η παρουσία μιας «μεγάλης και διογκούμενης νέο Ναζιστικής οργάνωσης όπως η Χρυσή Αυγή, που έλαβε το 7% των ψήφων στις εκλογές του 2012», γράφει η εφημερίδα Guardian, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «τοξική» την κατάσταση στην Ελλάδα.
Ο δημοσιογράφος Richard Seymour επισημαίνει τα δημοσιεύματα περί εκπαίδευσης μελών της Χρυσής Αυγής από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και περί «κρυφού στρατού» 3.000 ατόμων που εκπαιδεύεται από συμπαθούντες μέσα στο στρατό και θυμίζει τις φήμες για πραξικόπημα επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου.
Η εφημερίδα αναφέρει πως στις τελευταίες εκλογές υπολογίζεται πως οι μισοί από τους αστυνομικούς της χώρας ψήφισαν Χρυσή Αυγή.
Τμήματα του ελληνικού κράτους προσελκύονταν πάντα από αυτή την ακροδεξιά οργάνωση, σημειώνει. «Δίνω σε αυτό έμφαση: τμήματα», επισημαίνει ο αρθογράφος, γράφοντας περί στενής σχέσης ανάμεσα στην Αστυνομία και τη Χρυσή Αυγή, την ώρα που αντιφασίστες έχουν περάσει «βασανιστήρια» στα χέρια της αστυνομίας.
«Υπήρξε επίσης μια γενική ανοχή απέναντι στη ρατσιστική και βίαια δημόσια συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής», συμπληρώνει.
Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα γράφει πως πυροδότησε οργισμένη αντίδραση από την ελληνική αριστερά, επισημαίνοντας την απομάκρυνση στελεχών της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων.
Κάνοντας μία αναδρομή στην κρίση χρέους, στα πακέτα λιτότητας, αλλά και στις γενικές απεργίες, τις καταλήψεις και τις διαμαρτυρίες των κοινωνικών κινημάτων, η εφημερίδα τονίζει ότι η Ελλάδα έφτασε κοντά στην εξέγερση.
Με το κράτος να καταρρέει, η Χρυσή Αυγή τροφοδοτήθηκε με ψηφοφόρους, λέει η εφημερίδα και εκτιμά ότι «η κατάσταση είναι τοξική».