Ξεκινάει την Παρασκευή, για άλλη μία χρονιά ο πιο δύσκολος αγώνας αντοχής στην Ελλάδα. Ένας αγώνας ορεινής υπεραντοχής στην οροσειρά της Ροδόπης που μαζί με την άθληση έχει στόχο να αναδείξει τα βουνά της Ροδόπης, αυτή τη μοναδική περιοχή της ελληνικής επικράτειας, δίνοντας στους λάτρεις του trail running μια δυνατή πρόκληση.
Το Rodopi Ultra Trail (ROUT) είναι αγώνας ορεινής υπεραντοχής και φέτος θα λάβει χώρα από τις 8-10 Οκτωβρίου 2010 στην οροσειρά της Κεντρικής Ροδόπης, στη βόρεια Ελλάδα.

Όλοι οι θιασώτες του ορεινού τρεξίματος θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη φύση της Ροδόπης και να συνειδητοποιήσουν γιατί αυτή η περιοχή χρειάζεται πέρα από την ανακήρυξή της σε Εθνικό Πάρκο και την ουσιαστική προστασία της και γιατί πρέπει τα μονοπάτια, αυτός ο διάδρομος προς την ιστορία, να ξαναζήσουν και να διηγούνται σε όλους το χρονικό αυτού του ξεχασμένου τόπου.

Στη φετινή διοργάνωση θα συμμετάσχουν αθλητές από την Κομοτηνή μέχρι την Καλαμάτα και αξίζει να σημειωθεί πως φέτος οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία αφού εγγράφηκαν πάνω από 50 αθλητές στον ανανεωμένο ROUT των 100 μιλίων. Γεγονός ανέλπιστο λόγω του μεγέθους και των χαρακτηριστικών του αγώνα που του προσδίδουν ιδιαίτερη δυσκολία.

Αυτό υποδηλώνει το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων αθλητών, οι οποίοι έχουν πλέον αποκτήσει την εμπειρία και τις προδιαγραφές για να απαντήσουν στην πρόκληση ενός αγώνα ultra-trail 100 μιλίων, με έντονο το χαρακτήρα της περιπέτειας. Η φετινή ανταπόκριση των αθλητών θέτει τη διοργάνωση μπροστά σε μεγάλη ευθύνη, αναφορικά με τις προοπτικές του αγώνα στο μέλλον.

Λίγα στοιχεία για αγώνα

Η περιοχή στην οποία πραγματοποιείται ο αγώνας είναι από τις χαρακτηριστικότερες ορεινές δασικές εκτάσεις στην Ελλάδα και αποτελεί μέρος του “Εθνικού Πάρκου Ροδόπης”, μιας από τις περιοχές σπάνιου φυσικού κάλλους και βιοποικιλότητας (αρκούδα, ελάφι, αγριόγιδο, ζαρκάδι κλπ). Χρονικό όριο έγκυρου τερματισμού είναι οι 44 ώρες.

Η διαδρομή του αγώνα έχει κοινό σημείο εκκίνησης και τερματισμού, το Δασικό Χωριό “Ερύμανθος” στην περιοχή Χαϊντού.

Η διαδρομή του ROUT έχει μήκος 161 χιλιόμετρα και συνολική θετική υψομετρική διαφορά που ξεπερνά τα +7.950 μέτρα. Στο μεγαλύτερο μέρος της, η διαδρομή αποτελείται από μονοπάτια και μονοπατόδρομους (περίπου 68%) ενώ την συμπληρώνουν δασικοί δρόμοι μέτριας ή στοιχειώδους βατότητας (30%) και ελάχιστα χιλιόμετρα ασφάλτου (2%).

Ο αγώνας έχει χαρακτήρα κυκλικό με εκκίνηση και τερματισμό στο Δασικό Χωριό Ερύμανθου, στην περιοχή της Χαϊντούς, με τα πρώτα 41 χιλιόμετρα της διαδρομής να αποτελούν και τα τελευταία 41 της. Συνοπτικά, η διαδρομή ξεκινώντας από την περιοχή της Χαϊντούς, περνά από το το Βαθύρεμα, φτάνει στον οικισμό της Πρασινάδας, ανεβαίνει στο ύψωμα της Οξιάς και κατηφορίζει στην τοποθεσία Ζαρκαδιά, συνεχίζει προς το ύψωμα του Καϊκούλι, κατηφορίζει στο Φαρασινό ρέμα, συνεχίζει από το Κρουσοβίτικο ρέμα, την περιοχή Ζαγκραντένια, Γιουμουρλού και Αλήκιοϊ, το Μέγα Ρέμα (ή Αρκουδόρεμα) και τις όχθες της Τεχνητής Λίμνης Πλατανόβρυσης, στη συνέχεια αφού φτάσει και πάλι στην Ζαρκαδιά ακολουθεί ανάποδα το πρώτο τμήμα των 41 χιλιομέτρων (Οξιά, Πρασινάδα, Βαθύρεμα) για να φτάσει στο Δασικό Χωριό Ερύμανθου, όπου και τερματίζει.

Πηγή: eleftherovima.gr