Στις 317 σελίδες του βιβλίου, ξετυλίγεται η ιστορία ενός 11χρονου παιδιού κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπου οι κατακτητές σκοτώνουν τους γονείς του και εκείνο μαζί με τον αδερφό του αναγκάζεται να ανέβει στο Ταΰγετο, προκειμένου να κρυφτεί και να ετοιμάσει την εκδίκηση του. Το όνομα του πρωταγωνιστή; Γιώργης!

Μέσα από το μυθιστόρημα της, η συγγραφέας Pauline Hager θέλει να περάσει το μήνυμα ότι η τωρινή οικονομική κατάσταση αλλά και οι σαθρές κοινωνικές δομές του σημερινού κράτους οφείλονται στη Οθωμανική κυριαρχία. Όπως εξηγεί η Αμερικανίδα, οι Τούρκοι Πασάδες φορολογούσαν υπέρ του δέοντος τους Έλληνες χωρικούς.

Οι πρακτικές αυτές των πασάδων μεταφέρθηκαν ανά τους αιώνες και έτσι «οι ελληνικές οικογένειες σήμερα πληρώνουν πάνω από 1.500 ευρώ το χρόνο σε δωροδοκίες. Οι χειρουργοί στα δημόσια νοσοκομεία απαιτούν χρήματα για να κάνουν αυτό για το οποίο πληρώνονται από το κράτος. Οι εφοριακοί πιέζουν πολίτες και επιχειρήσεις για λάδωμα ώστε να καταγραφούν οι φόροι με τρόπο ώστε να μην προκύψουν οικονομικές εκκρεμότητες, και ούτω καθ’ εξής σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας των Ελλήνων. Η δωροδοκία είναι ένα κατάλοιπο της Οθωμανικής κυριαρχίας στη σύγχρονη Ελλάδα».