Παράταξη ευθύνης χαρακτήρισε το κόμμα ο Δ.Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι «αυτή η ΝΔ προάγει ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας».
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Άρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος παρομοίασε την κατάσταση της χώρας με τις ημέρες του 1965. «Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση του πολιτικού μας συστήματος που αφορά και τη ΝΔ», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αιφνιδίασε ο Αντώνης Σαμαράς με τη θέσπιση δύο θέσεων αντιπροέδρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις δύο θέσεις αναμένεται να αναλάβουν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Σταύρος Δήμας.
Αίσθηση το Σάββατο, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, προκάλεσε η τοποθέτηση του Άρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι οι θεσμοί απαξιώνονται και κυριαρχεί η σκανδαλολογία.
«Οι ημέρες θυμίζουν 1965. Αυτοί που υπονόμευαν τη Δημοκρατία προσέφεραν συνειδητά δρόμο στους συνταγματάρχες» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι σήμερα η μόνη λύση είναι η ίδια η πολιτική.
Πληρώσαμε ακριβά το πολιτικό κόστος. Πήραμε τις ευθύνες που μας αναλογούν» συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως «κλείνοντας τις πόρτες αυτού του συνεδρίου η ΝΔ πρέπει να δείξει ότι έχει ανάστημα να επιβιώσει όταν το πολιτικό σύστημα καταρρέει».
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαρακτήρισε τη ΝΔ παράταξη ευθύνης και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτή η ΝΔ προάγει ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας».
Ο κ.Αβραμόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει αμέσως τι συμβαίνει σχετικά με το Σκοπιανό. Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος της ευθύνης και να πει την αλήθεια για το ζήτημα της ΠΓΔΜ.
Τόνισε ότι η ΝΔ είναι παράταξη ευθύνης και «δεν ασκεί πρόχειρα στους διαδρόμους και τα πεζοδρόμια εξωτερική πολιτική».
Ο κ.Αβραμόπουλος τόνισε την ανάγκη μιας εξωτερικής πολιτικής με αυστηρά εθνικά χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι για να συγκροτηθεί αξιόπιστη πρόταση πρέπει να συνεννοηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις αναφέροντας ότι τις πρωτοβουλίες θα τις αναλάβει η νέα ΝΔ.
Επίσης, σημείωσε ότι η εξωτερική πολιτική στηρίζεται στην εθνική μας ταυτότητα με ηγεσία και ηγετικότητα, που εγγυάται στο τιμόνι ο Αντώνης Σαμαράς.
Για συνολική κρίση του πολιτικού συστήματος έκανε λόγο στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ουδέποτε μεγάλο κόμμα εξουσίας διεξήγαγε το συνέδριό του σε μια τόσο άχαρη και δύσκολη περίοδο. Εκτός από την οικονομική κρίση καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και μια κρίση του πολιτικού συστήματος», ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση πως «η κρίση αυτή ακουμπά και αφορά και τη ΝΔ».
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αυτοκριτικός επισημαίνοντας πως η παράταξη πρέπει να «επουλώσει τραύματα από μια επώδυνη εκλογική ήττα», στην οποία, όπως είπε, το κόμμα οδηγήθηκε από συμπεριφορές και άστοχες πολιτικές, μια ήττα που πλήγωσε τους ψηφοφόρους.
«Καλούμαστε να αναμετρηθούμε και με τον κακό μας εαυτό», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας πως «στόχος είναι η κριτική και όχι το αυτομαστίγωμα». Αναφερόμενος στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή είπε πως η ΝΔ δεν πρέπει να διαγράψει τα θετικά, συμφώνησε όμως με τον Αντώνη Σαμαρά που έχει δηλώσει πως το κοντέρ έχει μηδενιστεί.
Στο θέμα της τρομοκρατίας, έπειτα από την επίθεση στο γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας, υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη.
«Η ΝΔ αντιμετωπίζει μια τρομακτική συγκυρία στην ελληνική κοινωνία και καλείται να δώσει συγκεκριμένες προτάσεις» δήλωσε. «Η χώρα μας είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει θέμα τρομοκρατίας ενώ υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα εγκληματικότητας» είπε, και συνέδεσε το πρόβλημα με την οικονομική κρίση.
Ενδιαφέρουσα και η τοποθέτησή του για τα αίτια της κρίσης: «Αυτό που δημιούργησε το τεράστιο χρέος είναι ο δημόσιος τομέας. Η Ελλάδα δεν αντέχει τόσους δημοσίους υπαλλήλους […] Πρέπει να προτείνουμε στην κοινωνία μεταρρυθμίσεις που θα είναι δίκαιες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα χρειαστούν και άλλα μέτρα» εκτίμησε.
Το συνέδριο σηματοδοτεί το τέλος της εσωστρέφειας και την αρχή ενός νέου δρόμου προς την επιτυχία και τη νίκη τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ ο Γιάννης Μανώλης.
Ο κ.Μανώλης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι με το μνημόνιο θα έχουμε μείωση των συντάξεων από 40% – 60%. «’Oλα τα άλλα που λέει ο κ.Λοβέρδος είναι παραμύθια» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως η ΝΔ έκανε καλά και δεν ψήφισε το μνημόνιο.
Ο κ.Μανώλης επέκρινε όσους κάνουν λόγο για χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος και την ίδια ώρα προσπαθούν να εγγυηθούν το καινούργιο λέγοντας ότι «φρεσκαδούρα δεν είναι κανείς, πρέπει να καταλάβουν όσοι ψήφισαν το μνημόνιο πως δεν μπορούν να φέρουν το καινούργιο. Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν εκτός συστήματος για 15 χρόνια και μπορεί να είναι ο εγγυητής της αλλαγής. Εχει τις λιγότερες ευθύνες».
Την ανάγκη να κλείσει ο κύκλος της αυτοκριτικής στη ΝΔ επεσήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος ξεκαθάρισε πως μετά την απαραίτητη αυτοκριτική η παράταξη πρέπει να προχωρήσει μπροστά.
«Πρέπει να κλείσει ο κύκλος της αυτοκριτικής στη ΝΔ. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά έχοντας ξεκαθαρίσει τα συν και τα πλην του κυβερνητικού μας έργου. Δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι για συμπεριφορές στελεχών ή για θέματα διαχείρισης της οικονομίας, αλλά από την άλλη πρέπει να είμαστε περήφανοι για πολλά από τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών μας», τόνισε και πρόσθεσε πως η παράταξη πρέπει να υπερασπιστεί τη σταθερή θέση της ιδεολογίας της, επισημαίνοντας πως κατά το παρελθόν η ΝΔ δεν έχει ξεκαθαρίσει πολλά θέματα.
«Κάναμε αυτοκριτική, παραδεχτήκαμε τα λάθη μας», είπε η βουλευτής, Όλγα Κεφαλογιάννη, σημειώνοντας πως «τώρα δρομολογούμε μια νέα αρχή». Ανέφερε ότι η ανασυγκρότηση του κόμματος θα πρέπει να στηρίζεται σε τέσσερις άξονες: την εσωτερική ανανέωση, τον σύγχρονο πολιτικό λόγο, την ιδεολογικοποίηση της πολιτικής του κόμματος και το άνοιγμα στην κοινωνία. «Η εσωστρέφεια δεν έχει θέση στη ΝΔ», πρόσθεσε η κ.Κεφαλογιάννη, τονίζοντας ότι το κόμμα έχει βούληση και αποφασιστικότητα.
Ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα λάθη και τις αστοχίες της κυβέρνησης της ΝΔ:
«Πολλές φορές φανήκαμε είτε άστοχοι, είτε άτολμοι. Όταν η κοινωνία μας έδωσε εντολή να κυβερνήσουμε μας ζήτησε να κάνουμε αλλαγές. Κάναμε σημαντικό έργο με τον Κώστα Καραμανλή πρωθυπουργό, όμως σε κάποια ήμασταν άτολμοι.»
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι κάποια στελέχη που είχαν ευθύνη σε τομείς δεν είχαν συνηθίσει να ακούνε, απείχαν από αυτά που χρειάζεται η κοινωνία.
Ο βουλευτής Χρήστος Ζώης εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι «αν χτίσουμε αυτό που οραματιζόμαστε μπορούμε να πάμε καλύτερα».
Ζήτησε μάλιστα συμφωνία από όλους ότι κανείς δεν θα επικαλεστεί πολιτικό κόστος για να αποτρέψει επιλογές στις οποίες συμφωνούμε στην αναγκαιότητά τους.
Ο ευρωβουλευτής Γ.Παπανικολάου ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του για τον άδικο χαμό του υπασπιστή του Μ.Χρυσοχοΐδη.
Αναφερόμενος σε θέματα που έχουν σχέση με τη δημόσια διοίκηση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τόνισε πως ζητούμενο εί�