Την έντονη ανησυχία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει η ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Χρήστου Μάτη, ο οποίος ζητάει να ερευνηθεί αν στα συσσίτια του δήμου διοχετεύθηκαν κεφτεδάκια από κρέας αλόγου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Espresso, ο κ Μάτης αναφέρει πως εντοπίστηκε DNA αλόγου στα «κεφτεδάκια Ναπολιτέν κατεψυγμένα, σε συσκευασία βάρους 2 kgr, με αριθμό παρτίδας 06021339, τα οποία παράγονται από την εταιρεία Special Εδέσματα Α.Ε.»
Πρόκειται για την εταιρεία που ύστερα ύστερα από διαγωνισμό της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης ανέλαβε την προμήθεια παροχής συσσιτίου σε απόρους, αστέγους, πρόσφυγες και άλλες ευπαθείς ομάδες και όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΕΦΕΤ «Στα συγκεκριμένα δείγματα ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50%», αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος.
Και επισημαίνει ότι «Έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κράτη-μέλη να ενημερώσουν το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, όταν εντοπίζεται παρουσία DNA αλόγου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1%» και πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με την απόφαση η εταιρεία οφείλει να προμηθεύσει το δήμο με 87.850 γεύματα»
Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε, ο δήμος Θεσσαλονίκης επικοινώνησε με την εταιρεία, η οποία βεβαίωσε ότι ουδέποτε διέθεσε τέτοιου είδους φαγητό: «Όσον αφορά τη συνεργασία της επιχείρησης με το δήμο Θεσσαλονίκης, ουδέποτε διαθέσαμε σε αυτόν κατεψυγμένα φαγητά ή το συγκεκριμένο είδος φαγητού. καθώς η σύμβαση αφορά μόνο θερμά φαγητά, τα οποία παράγονται αποκλειστικά από νωπή πρώτη ύλη» τόνισε η εταιρεία.