Είναι μια από τις πιο γοητευτικές ηθοποιούς του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου που δύσκολα κάνει εμφανίσεις και δύσκολα μιλάει για τον εαυτό της.
Η Μέλπω Ζαρόκωστα γεννήθηκε στον Πειραιά το 1933. Μετανάστευσε στο Σύδνεϋ και σπούδασε θέατρο στο Metropolitan Theater και στη σχολή ραδιοφωνικών σπουδών Canandale σκηνοθεσία, σενάριο και υποκριτική.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1958. Έμεινε για ένα χρόνο στο Λονδίνο, ασχολήθηκε με τη μετάφραση και τη διασκευή έργων για ραδιόφωνο. Το πρώτο πρωτότυπο θεατρικό έργο της ήταν το «Φροντιστήριο Γυναικών», στο οποίο συμπρωταγωνίστησε με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τη Νόρα Βαλσάμη, κ.ά. Υπήρξε το πρώτο γυναικείο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων από το 1960, μέλος του Δ.Σ. από το 1990 και Πρόεδρος της Εταιρείας από το 1999 έως το 2001.
Είχε παντρευτεί το σκηνοθέτη Βίκτορα Παγουλάτο και απέκτησαν ένα γιο, τον Αλέξανδρο.
Η Μέλπω Ζαρόκωστα, παρά τα 80 χρόνια της, όπως λέει στο newsbeast.gr, εργάζεται όποτε της δοθεί η ευκαιρία. «Τελείωσα δύο θεατρικά έργα και ετοιμάζω το τρίτο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Υποστηρίζει ότι είναι πολύ δύσκολο για τους νέους να ασχοληθούν στις μέρες μας με την υποκριτική, λέγοντας ότι «η τέχνη δεν είναι επάγγελμα. Η τέχνη είναι ένα μεράκι. Δεν μπορείς να κάνεις χωρίς αυτή. Σωστό για έναν καλλιτέχνη είναι να έχει έναν πλούσιο μπαμπά. Δεν μπορεί να βασιστεί στην τέχνη ένας ζωγράφος, ένας μουσικός αυτή την περίοδο».
Και σημειώνει για το δικό της ξεκίνημα. «Εγώ είχα το ευτύχημα να μιλάω καλά την αγγλική, έκανα μεταφράσεις, έγραφα τα δικά μου έργα. Πάντοτε υπήρξα περισσότερο συγγραφέας παρά ηθοποιός. Ο κόσμος με ξέρει ως ηθοποιό», προσθέτει.
Σημειώνει όμως ότι η κρίση την έχει επηρεάσει, όπως και τους περισσότερους Έλληνες πολίτες. «Έχω ένα γιο άνεργο, η συνταξή μου έχει μετριάστει. Με πειράζει η δυστυχία που βλέπω γύρω. Με πειράζει το αίσθημα ενοχής στον Έλληνα. Αυτό φέρνει μια κατάθλιψη», αναφέρει.
Και στέκεται στα ενδιαφέροντά της «όταν οικονομικά μπορούσα να ανταπεξέλθω πιο εύκολα, πηγαινοερχόμουν στην Αγγλία», λέει και τονίζει ότι πλέον της αρέσει να βλέπει τις καλές της φίλες, που ήταν όλες συμμαθήτριες. «Έχω φίλες πάνω από 50 χρόνια, κάνουμε ακόμη παρέα», καταλήγει.
Δείτε εδώ όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».