Αναβάλλεται για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου η έκδοση του διορθωτικού δελτίου τιμών φαρμάκων, το οποίο όπως είχε ανακοινωθεί θα εκδίδετο στις 27 Σεπτεμβρίου.
Η μετάθεση, κρίνεται επιβεβλημένη από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων η οποία είχε ορισθεί για τις 22 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αναβολή οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη κατατίθενται ενστάσεις από φαρμακευτικές εταιρείες για τις ισχύουσες τιμές, ενώ για κάποια άλλα σκευάσματα δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατόν να γίνουν οι απαραίτητες αντιστοιχήσεις με τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία έκδοση του δελτίου τιμών φαρμάκων που ισχύει από τις 6 Σεπτεμβρίου, προβλέφθηκε η έκδοση διορθωτικού δελτίου για όσα φαρμάκων είτε οι αντιστοιχήσεις δεν ήταν ικανοποιητικές, είτε γιατί δεν είχαν δοθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες τα απαραίτητα στοιχεία (διαφορετικές ονομασίες που κυκλοφορούν στο εξωτερικό), είτε γιατί πρόκειται για ιδιάζουσες φαρμακευτικές μορφές.
Ορφανά φάρμακα
Στο μεταξύ εμπλοκή έχει προκληθεί και με τα ορφανά φάρμακα (φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε σπάνιες ασθένειες) καθώς, όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος πρέπει να μην εξαιρεθούν και να συμπεριληφθούν στη λίστα φαρμάκων.
Ο ΣΦΕΕ εκτιμά ότι εφόσον τα ορφανά είναι απαραίτητα για την επιβίωση των ασθενών και την βελτίωση της καθημερινής ζωής ολόκληρης της οικογένειας των πασχόντων και εφόσον οι ασθενείς που πάσχουν από σπάνιες παθήσεις είναι περίπου 8.000, τα ασφαλιστικά ταμεία είναι αυτά που θα κερδίσουν άμεσα, από τη στιγμή που θα συμπεριληφθούν στη λίστα των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις και ως εκ τούτου θα αποζημιώνονται στην νοσοκομειακή τιμή +2,5% (κέρδος χονδρέμπορου)+ 18% (κέρδος φαρμακοποιού). Δηλαδή το κέρδος θα είναι 28,3%.
Σημειώνεται ότι το ποσό που αντιπροσωπεύουν τα ορφανά στο σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης είναι μόλις 1,5%, «ενώ οι κίνδυνοι πολιτικοί και ανθρωπιστικοί μη επάρκειάς τους είναι πολύ σοβαρότεροι» και παράλληλα υπογραμμίζεται ότι υπάρχει κίνδυνος μη επιβίωσης κυρίως των μικρών φαρμακευτικών επιχειρήσεων διότι:
– Από τη στιγμή που τα ορφανά θα συμπεριληφθούν στη λίστα των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις, θα πωλούνται από τις φαρμακευτικές εταιρείες στη νοσοκομειακή τιμή.
– Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα διακινούνται μέσω νοσοκομείων , καθυστερεί σοβαρά η αποπληρωμή τους προς τις εταιρείες
– τέλος οι σοβαρές πιθανότητες παράλληλων εξαγωγών αυξάνουν επιπλέον τον κίνδυνο να μείνουν ακάλυπτοι οι Έλληνες ασθενείς
Ο ΣΦΕΕ εκτιμά ότι από τη στιγμή που τα ορφανά δεν θα διακινούνται από τις τοπικές φαρμακευτικές, θα διακινούνται από τον ΙΦΕΤ , άρα θα αγοράζονται και αποζημιώνονται σε υψηλότερη τιμή και άρα το κέρδος των ταμείων από την πρώτη παράμετρο που αναφέρθηκε θα ακυρωθεί.