Την οικονομική ένδεια στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί Έλληνες, οι οποίοι αναγκάζονται να ξεπουλήσουν όποια κοσμήματα και αντικείμενα αξίας διαθέτουν για να επιβιώσουν, αντικατοπτρίζουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και δείχνουν ότι την τριετία 2010-2012 υπερτριπλασιάστηκαν στις Εφορίες οι ενάρξεις ενεχυροδανειστηρίων και καταστημάτων αγοράς χρυσού.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία του Μητρώου Φορολογουμένων προκύπτει ότι το 2010 έκαναν έναρξη 81 επιχειρήσεις με το συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ δηλώθηκε και η έναρξη λειτουργίας 28 υποκαταστημάτων.

Το 2011 έκαναν έναρξη 198 επιχειρήσεις και δηλώθηκε και η έναρξη 121 υποκαταστημάτων, ενώ το 2012 έκαναν έναρξη 274 επιχειρήσεις και δηλώθηκε και έναρξη 245 υποκαταστημάτων.

Το έγγραφο που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη αποκαλύπτει ότι στους 292 ελέγχους που έχει διενεργήσει το ΣΔΟΕ το ποσοστό παραβατικότητας ξεπερνά το 60%, ενώ, όπως αναφέρεται, έχουν ήδη προκύψει 1885 παραβάσεις και οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Παρά την εντυπωσιακή αύξηση του ενδιαφέροντος για έναρξη ενεχυροδανειστηρίων και καταστημάτων χρυσού, τα στοιχεία του εισοδήματος κινούνται εξαιρετικά χαμηλά.

Για τις επιχειρήσεις Φυσικών Προσώπων, τα στοιχεία έχουν ως εξής:

– Οικονομικό Έτος 2011: 203 επιχειρήσεις με μέσο εισόδημα 4.139 ευρώ,

– Οικονομικό Έτος 2012: 380 επιχειρήσεις με μέσο εισόδημα 5.109 ευρώ.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί πόσα ενεχυροδανειστήρια και πόσα καταστήματα αγοράς χρυσού έχουν ιδρυθεί ή εγκατασταθεί τα τελευταία τρία χρόνια στην Επικράτεια.

Ο κ. Κυριαζίδης επισήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί η σύννομη λειτουργία τους ζητώντας να διαβιβαστούν στη Βουλή στοιχεία για τα εισοδήματα που δηλώνουν κατά μέσο όρο.