Με σημερινή ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή συμβολαιογράφων, αναφέρει ότι ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εσφαλμένα αναφέρουν ότι η Ελλάδα καταδικάσθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, «επειδή διατηρεί το επάγγελμα του συμβολαιογράφου κλειστό».
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «στις 14 Σεπτεμβρίου 2010 από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκδόθηκε Δελτίο Τύπου με τα συμπεράσματα του Γενικού Εισαγγελέα, Cruz Villalon, στις υποθέσεις κατά των χωρών Βελγίου, Γαλλίας, Λουξεμβούργου, Αυστρίας, Γερμανίας, Ελλάδος και Πορτογαλίας».
Οι θέσεις του εισαγγελέα του ΔΕΚ, σύμφωνα πάντα με την Συντονιστική Επιτροπή είναι: «α) Το επάγγελμα του συμβολαιογράφου σχετίζεται εν γένει και στο σύνολό του κατά τρόπο άμεσο και ειδικό με την άσκηση δημόσιας εξουσίας. Η θέση του αυτή είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις ψηφισμένες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατάξεις και οδηγίες που εξαιρούν τον συμβολαιογράφο από την ελεύθερη εγκατάσταση, την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών και τον ανταγωνισμό, ως μετέχοντα στην άσκηση δημόσιας εξουσίας (Ενδεικτικά αναφέρονται: το άρθρο 45 της Συνθ. Ε.Κ. , το άρθρο 55 της Συνθ Ε.Κ., το άρθρο 81 επ. της Συνθ Ε.Κ. το ψήφισμα της 14ης Φεβρουαρίου 1994, αποκαλούμενο ψήφισμα Marinho κλπ).
Η Ελλάδα έχει επίσης συμμορφωθεί στην κοινοτική οδηγία «για τις επαγγελματικές υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά», οδηγία 2006/123/ΕΕ, γνωστή και ως οδηγία Bolkenstein, με την ψήφιση του νόμου 3844/12-5-2010. Υπενθυμίζουμε ότι στο άρθρο 4 παρ. 2 εδ. ιβ του ως άνω νόμου ορίζεται ρητά ότι οι διατάξεις του παρόντος δεν εφαρμόζονται στις υπηρεσίες των συμβολαιογράφων.
β) Προτείνεται η κατάργηση της ιθαγένειας, ως προϋπόθεση για την πρόσβαση στο λειτούργημα του συμβολαιογράφου εντός των ορίων των κρατών-μελών.
Εφόσον η θέση αυτή γίνει τελικώς αποδεκτή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το λειτούργημα του συμβολαιογράφου θα μπορεί να ασκηθεί από οποιονδήποτε πολίτη μέλους-κράτους, εάν πληροί τις λοιπές, πλην ιθαγένειας, προϋποθέσεις για το διορισμό του, σύμφωνα με το ειδικότερο δίκαιο κάθε κράτους (ειδικές σπουδές, επιτυχία σε διαγωνισμό, μακροχρόνια άσκηση)».
Συνεπώς, καταλήγει η ανακοίνωση, «δεν έχει βάση οποιαδήποτε ερμηνεία συνδέει τις ως άνω προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα με το «άνοιγμα του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου».
Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι συμβολαιογράφοι μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους στην Ελλάδα, εφόσον επιτύχουν σε σχετικό διαγωνισμό, υπάρχουν κενές θέσεις συμβολαιογράφων, κ.λπ.