Ένας τεράστιος χωμάτινος όγκος κατέρρευσε χθες το βράδυ, στην οδό Μαλινδρέτου ,στον Κάτω Σταλό Χανίων, και από καθαρή τύχη δεν θάφτηκε κάτω από τα χώματα και τις πέτρες κάποιος πολίτης ή διερχόμενο όχημα.
Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη
Η Άμεση Δράση έκλεισε τον δρόμο, καθώς ο όγκος του λόφου που κατολίσθησε έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του οδοστρώματος, ενώ η κυκλοφορία στο σημείο παραμένει επικίνδυνη, καθώς συνεχώς πέφτουν πέτρες και χώματα.
Όπως αναφέρει η Κατερίνα Κρανιωτάκη, κάτοικος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το τμήμα του υψώματος που κατέπεσε, ακούστηκε αρχικά ένας δυνατός βόμβος, σαν να ήταν σεισμός. Μέσα σε λίγα λεπτά είχε υποχωρήσει ένα τεράστιο κομμάτι του λόφου.
Ήταν μόλις μια εβδομάδα πριν, όταν κάτοικοι είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο κατολίσθησης, η οποία θα παρέσερνε ακόμα και ακίνητα που βρίσκονται πλέον στο χείλος του λόφου. Οι κάτοικοι είχαν ζητήσει άμεσα να παρέμβει ο δήμος ή η περιφέρεια και να γίνει μια μελέτη και ένα έργο ανστιστήριξης, η οποία θα διασφάλιζε τους διερχόμενους από ατύχημα και θα θωράκιζε τις περιουσίες των κατοίκων.
Κανείς τεχνικός δεν πήγε στο σημείο και κανένα ενδιαφέρον προς τους κατοίκους δεν υπήρξε από επίσημα χείλη. Μέσα σε λίγες ημέρες επαληθεύτηκαν οι φόβοι των κατοίκων. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς από τη στιγμή που κατέρρευσε το τμήμα του λόφου, πέφτουν συνεχώς πέτρες και χώματα.
Υπογραμμίζεται ότι αυτή η κατολίσθηση δεν έγινε ούτε με κακοκαιρία, ούτε με βροχή, ούτε με αέρα…
Σημειώνεται επίσης ότι ο όγκος είναι τέτοιος, που αν επιχειρηθεί κάποια μετακίνησή του ενδεχομένως να υπάρξει μεγαλύτερη κατολίσθηση, καθώς φαίνεται ότι λειτουργεί ως αντιστήριξη.
Κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονταν επί ώρα στον δρόμο, με την ανησυχία στο βλέμμα τους, αλλά και την αγανάκτηση για την απραξία. Όπως επισήμανε ο πρώην πρόεδρος της παλιάς κοινότητας, όταν χάραξαν και άνοιξαν αυτόν τον δρόμο στο παρελθόν για να εξυπηρετούνται οι οδηγοί, λόγω της διάνοιξης τότε του ΒΟΑΚ, είχε επισημάνει στον τότε δήμαρχο πόσο επικίνδυνο ήταν το «κόψιμο» του λόφου, αλλά δεν εισακούστηκε.
Τόσα χρόνια μετά που ο κίνδυνος έφτασε πλέον στα σπίτια των ανθρώπων, το έργο… επαναλαμβάνεται, αφού η φωνή αγωνίας των τωρινών κατοίκων και ιδιοκτητών ακινήτων είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω.