Μίνι διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία προκάλεσαν οι χθεσινοί προπηλακισμοί των γερμανών αξιωματούχων από συνδικαλιστές των ΟΤΑ στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα επεισόδια δεν πέρασαν απαρατήρητα από τα διεθνή ΜΜΕ, ενώ η ελληνική διπλωματία έκανε αγώνα δρόμου για να… συμμαζέψει τα πράγματα.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι στα επεισόδια αναφέρθηκε και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον γάλλο πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό, τόνισε ότι η βία δεν αποτελεί λύση και επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί και να συζητηθεί η έκθεση της τρόικας.

Το θέμα του προπηλακισμού καλύφθηκε εκτενώς από τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία, ευτυχώς, κινήθηκαν σε μετριοπαθείς τόνους.

Χαρακτηριστικό ήταν το δημοσίευμα της έγκυρης Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία πρόβαλε τη φωτογραφία του προξένου της Γερμανίας, τη στιγμή που δεχόταν ένα πλαστικό ποτήρι με καφέ Το σχόλιο της εφημερίδας ήταν: «Στην Ελλάδα συχνά κατηγορούν τη Γερμανία για τα σκληρά μέτρα λιτότητας που αναγκάζεται να εφαρμόσει η χώρα». Η ίδια φωτογραφία δημοσιεύθηκε και στην Berliner Zeitung, με τη λεζάντα «Οι Έλληνες έριξαν καφέ στον Γερμανό πρόξενο».

Η Sueddeutsche Zeitung έγραψε: «Έλληνες διαδηλωτές επιτέθηκαν σε Γερμανό διπλωμάτη», ενώ το «Der Spiegel» αναφέρθηκε στο γεγονός σε δημοσίευμα με τον τίτλο: «Ο απεσταλμένος της Μέρκελ εξόργισε τους Έλληνες».

Εκτός Γερμανίας, το Αλ Τζαζίρα έγραψε «Έλληνες διαδηλωτές επιτέθηκαν σε γερμανό διπλωμάτη» και συνόδεψε το δημοσίευμα με φωτογραφία που δείχνει τους απεργούς να μουτζώνουν προς το μέρος του συνεδριακού κέντρου. Στο κείμενο γίνεται αναφορά και στα αντι-ναζιστικά συνθήματα που ακούστηκαν στη ΔΕΘ.

Η φωτογραφία που συνοδεύει το δημοσίευμα του Al Jazeera

Το bbcnews.com έγραψε «Έλληνες πέταξαν καφέ σε γερμανό διπλωμάτη», ενώ παρόμοιες αναφορές υπάρχουν σε όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.