Σε μία προσομοίωση των συνεδριάσεων των Ηνωμένων Εθνών, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Γερμανική Σχολή, παίρνουν μέρος 500 μαθητές από 50 σχολεία 13 χωρών.
Μέσω του θεσμού αυτού δίδεται η ευκαιρία όχι μόνο στους μαθητές της Γερμανικής Σχολής, αλλά και των υπόλοιπων ελληνικών σχολείων, όπως επίσης και σε εφήβους απ’ όλο τον κόσμο (Βουλγαρία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Ρωσία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος, Παλαιστίνη, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Ντουμπάι κ.ά.), να γνωρίσουν από την μία πλευρά τον τρόπο λειτουργίας τού ΟΗΕ, να λάβουν μέρος σε πολιτικές συζητήσεις και από την άλλη να μάθουν να λειτουργούν μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.
Οι εκδηλώσεις αυτού τού είδους είναι ετήσιες και τα αποτελέσματα αποστέλλονται στους εκπροσώπους τού ΟΗΕ στη Χάγη. Η επίσημη γλώσσα τού συνεδρίου είναι τα αγγλικά, γεγονός που αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία εξάσκησης της συγκεκριμένης γλώσσας από τους Έλληνες μαθητές.
Χθες πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή έναρξης του 15ου DSAMUN Συνεδρίου (Deutsche Schule Athen Model United Nations), υπό την αιγίδα του πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Mr. Wolfgang Dold.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, η πρέσβειρα και διευθύντρια της Δ1 Διεύθυνσης των Ηνωμένων Εθνών και των Διεθνών Οργανώσεων και Συνεδριάσεων, Μαρία Θεοφίλη, ο πρέσβης της Ιορδανίας H.E. Mr. Saker Malkawi, ο πρέσβης της Νιγηρίας Mr. Ayojeji Lawrence Ayodele, ο πρέσβης της Βενεζουέλας Mr. LouisMendoza, o πρόξενος της Δανίας Mr. Kristian Rasmussen, ο υποδιευθυντής του UNRIC στις Βρυξέλλες, Δ. Φατούρος, η υπεύθυνη του Health in Crisis Project των Γιατρών χωρίς Σύνορα, Μαριέττα Προβοπούλου και ο διευθυντής της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, Thomas Fischer. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι των πρεσβειών της Ουγγαρίας, του Καμερούν, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, όπως, επίσης, και ο υφυπουργός Παιδείας, Θ. Παπαθεοδώρου.
Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης, οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην προσπάθεια αυτή των μαθητών και δήλωσαν πως το μοντέλο Ηνωμένων Εθνών προωθεί την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μέσω της κατανόησης και του αλληλοσεβασμού των ιδιαίτερων πολιτισμικών τους στοιχείων.
Επισήμαναν πως τα Ηνωμένα Έθνη είναι ο μόνος οργανισμός που διασφαλίζει την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα και γι’ αυτό οι μαθητές μέσα από αυτές τις διαδικασίες πρέπει να έχουν επίγνωση της σημασίας του.
Οι εργασίες τού συνεδρίου θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου, με την επίσημη τελετή λήξης στο αμφιθέατρο τής Γερμανικής Σχολής Αθηνών.