Στον δρόμο βρίσκονται από σήμερα οι επιστημονικοί κλάδοι της Ελλάδας, διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη του ταμείου τους στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και στα σχεδιαζόμενα από την κυβέρνηση φορολογικά μέτρα σε γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές.
Οι παραπάνω κλάδοι αποφάσισαν να απέχουν από τα καθήκοντά τους την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, οπότε και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη γενική απεργία που έχει κηρύξει για τις 18 Οκτωβρίου η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ οι δικηγόροι αποφάσισαν να απέχουν από τα καθήκοντά τους και την Παρασκευή 19 του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι οι μηχανικοί της χώρας απέχουν από τα καθήκοντά τους από τις 8 έως τις 18 Οκτωβρίου, οπότε και θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.
Σήμερα οι επιστημονικές οργανώσεις έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σχεδιαζόμενα μέτρα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος, έκανε λόγο για βίαιη ένταξη των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, έναν αποτυχημένο, όπως είπε, ασφαλιστικό φορέα, με στόχο να υφαρπάξουν τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και να κλείσουν πρόσκαιρα τις τρύπες του ΕΟΠΥΥ. Αναφερόμενος στα σχεδιαζόμενα φορολογικά μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες είπε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για κλείσιμο των επαγγελμάτων τους.
Ειδικότερα, για τους 22.000 δικηγόρους της Αθήνας είπε ότι οι 7.500 δεν έχουν καμία παράσταση στο δικαστήριο, δηλαδή δεν έχουν κανένα εισόδημα και πάνω από τους μισούς δεν έχουν κάνει ούτε ένα συμβόλαιο.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, είπε ότι η νοσοκομειακή περίθαλψη έχει φτάσει στα όριά της, επισημαίνοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να τη στηρίξει. «Τα νοσοκομεία δεν έχουν αναλώσιμα, ενώ όλο και περισσότεροι πολίτες προσέρχονται στη δημόσια υγεία», τόνισε και επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλά ιδιωτικά ιατρεία που έκλεισαν και με τα φορολογικά μέτρα που αναμένονται το φαινόμενο θα επιδεινωθεί, προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων υγείας».
Ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Κωνσταντίνος Βλασάκης, είπε ότι «η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ θα γίνει με νομοθετικό πραξικόπημα» και υποστήριξε πως «καραδοκούν οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες για να πάρουν τους ασφαλισμένους».
Η Βαρβάρα Ανεμοδουρά, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, είπε ότι με την ένταξη του ταμείου τους στον ΕΟΠΥΥ, θέλουν να πάρουν ένα ζωντανό ταμείο και να το εντάξουν σε ένα πεθαμένο, ενώ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, είπε ότι το 25% των 28.000 γιατρών της Αθήνας είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι, ενώ 6.500 έχουν φύγει για τη Γερμανία για να ζήσουν εκεί.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, από τους οδοντιάτρους ο πρόεδρος Αθνανάσιος Κατσίκης, έκανε λόγο για άλωση του ασφαλιστικού τους φορέα με στόχο την τροφοδότηση του ΕΟΠΥΥ, που πάει, όπως υποστήριξε, προς χρεοκοπία.
Από τους δικαστικούς επιμελητές ο πρόεδρος Διονύσης Κριάρης, είπε ότι η ένταξη των ταμείων τους στον ΕΟΠΥΥ είναι ένα λογιστικό τερτίπι, ενώ υποστήριξε ότι το 55% των επιμελητών έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 15.000 ευρώ.
Τέλος ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, είπε ότι κυβέρνηση και τρόικα έχουν βάλει στον στόχο τη μεσαία τάξη και τους επιστήμονες, ενώ ισχυρίστηκε ότι από τους 68.489 διπλωματούχους μηχανικούς, οι 25.117 δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, από τους υπόλοιπους οι 8.000 έχουν κάνει διακανονισμό, ενώ το 35% των μηχανικών δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα λόγω των ασφαλιστικών εισφορών.
Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των επιστημόνων μετέβησαν στο υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου, ενώ μερίδα των διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος, στην οδό Πανεπιστημίου.