Το ΙΚΑ ομολογεί ότι υπάρχει καθυστέρηση καταβολής της ελληνικής σύνταξης σε Έλληνες δικαιούχους που ζουν στην Αυστραλία, εξηγεί τους λόγους πού οφείλεται η καθυστέρηση, ενώ ζητά και την καλύτερη συνεργασία των ασφαλισμένων ομογενών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ, η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στους ομογενείς, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Ο ασφαλισμένος δε στέλνει έγκαιρα τα ζητούμενα στοιχεία, ο οποίος άλλωστε σε αρκετές περιπτώσεις, είτε τα απευθύνει στη Διεύθυνσή μας είτε στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Συντάξεων, με συνέπεια η περαιτέρω διαβίβασή τους στο αρμόδιο Υποκατάστημα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Αθηνών, να καθιστά τη διαδικασία περισσότερο χρονοβόρα.

Επισημαίνουμε, ακόμη, ότι και το τραπεζικό σύστημα απαιτεί τουλάχιστον μία εβδομάδα από την εντολή έως την αποστολή του ποσού. Διευκρινίζουμε δε, ότι η καθυστέρηση είναι για το αρχικό έμβασμα. Από εκεί και πέρα η διαδικασία είναι ομαλή και αναλόγως του ποσού της σύνταξης, αυτό εμβάζεται είτε κάθε μήνα είτε κάθε εξάμηνο, προκειμένου να αποφευχθεί η μεγάλη προμήθεια της Τράπεζας σε περίπτωση που το ποσό είναι κάτω των 60 ευρώ».

Επίσης όπως προκύπτει από ξεχωριστή ανακοίνωση του ΟΓΑ, αρκετοί Έλληνες της Αυστραλίας που διεκδικούν και ελληνική σύνταξη, απέκρυψαν ότι έπαιρναν σύνταξη από την Αυστραλία, έλαβαν σύνταξη από τον ΟΓΑ και τώρα, εκτός των άλλων, τούς ζητάνε πίσω τα χρήματα που εισέπραξαν με την μέθοδο του «συμψηφισμού».