Οι επιστημονικοί φορείς και η πανεπιστημιακή κοινότητα συγκρότησαν κοινό μέτωπο κινητοποιήσεων διεκδικώντας την ανατροπή δρομολογούμενων νέων φορολογικών μέτρων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των ταμείων τους.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι επιστημονικοί φορείς των δικηγόρων, μηχανικών, ιατρών, συμβολαιογράφων, οδοντογιατρών, φαρμακοποιών και δικαστικών επιμελητών, οι οποίοι βρίσκονται σε σταθερή και διαχρονική συνεργασία μεταξύ τους, «συντονίζουν τη δράση τους, αναπτύσσουν νέες πρωτοβουλίες και με κοινό αγωνιστικό και διεκδικητικό πλαίσιο».

Στο πλαίσιο αυτό οργανώνουν για το πρωί της Δευτέρας, 15 Οκτωβρίου, κοινή συνέντευξη Τύπου των προέδρων των επιστημονικών φορέων και ακολούθως, στις 12, πανεπιστημονική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Επίσης, πανεπιστημονική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου, στη 1, έξω από τα γραφεία του ΔΣΑ και στην συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι φορείς επιδιώκουν να αποτραπούν αφενός η επιχειρούμενη ένταξη των κλάδων υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) στον ΕΟΠΥΥ και αφετέρου η υιοθέτηση φορολογικών ρυθμίσεων «εξοντωτικών, βραχυπρόθεσμης και κοντόφθαλμης λογικής, οι οποίες κατά πλήρη βεβαιότητα, αναμένεται να οδηγήσουν σε αφανισμό του κλάδου των επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών, στην οικονομική τους εξαθλίωση και, εντέλει, στην επίταση των αντιαναπτυξιακών αδιεξόδων της χώρας».

Ακόμη, επιδιώκουν να ανατραπούν οριστικά «οι πολιτικές της ύφεσης, των οριζόντιων περικοπών και της διαρκούς εξαθλίωσης του ελληνικού επιστημονικού, παραγωγικού δυναμικού και της κατάλυσης του κράτους δικαίου».