Οι Τσέχοι, οι Ιταλοί, οι Ούγγροι, οι Έλληνες, και οι Βρετανοί είναι κατά σειρά οι πλέον ευρωσκεπτικιστές στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιοποίησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Απαντώντας στο ερώτημα «γενικά μιλώντας, θεωρείτε καλό πράγμα τη συμμετοχή της χώρας σας στην ΕΕ;» το ποσοστό αυτών που απαντούν θετικά είναι μικρότερο του 50%, ενώ στην ΕΕ, κατά μέσο όρο, είναι στο 62%. Στο υποθετικό, ωστόσο, ερώτημα «τι θα ψηφίζατε εάν είχατε αύριο δημοψήφισμα στη χώρα σας για την παραμονή στην ΕΕ;», αναμφιβόλως «ναι» απαντά μόνο το 44% των Ιταλών. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 61%, στην ΕΕ 66%, ενώ ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζεται να επικρατεί το «ναι» με 53%.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, το 62% των Ευρωπαίων που θεωρεί «καλό πράγμα» τη συμμετοχή της χώρας του στην ΕΕ είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 25 ετών και αν μη τι άλλο υποδηλώνει πως η αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, κυρίως μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, δείχνει να αποκλιμακώνεται.
Ειδικότερα, η θετική γνώμη των Ελλήνων πολιτών για τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ αυξήθηκε σε 45%, από 38% στην αντίστοιχη έρευνα πριν έναν χρόνο. Μειωμένο κατά μία μονάδα είναι, επίσης, το ποσοστό εκείνων που θεωρούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ αρνητικό γεγονός (20%).
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες θεωρούν, εξάλλου, ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ (54%), ποσοστό αισθητά αυξημένο από το 2017 (46%).
Συγκρίνοντας, πάντως, τα αποτελέσματα με αυτά του Ευρωβαρόμετρου του 2013 -έναν χρόνο πριν τις ευρωεκλογές του 2014- παρουσιάζεται σημαντική άνοδος στο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που θεωρεί θετική τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ.
Ως προς τα γενικότερα πολιτικά ζητήματα στην ΕΕ, τα ευρήματα της έρευνας εμφανίζουν το 49% των Ευρωπαίων να δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία. Αυτό το ποσοστό είναι αυξημένο κατά τρεις μονάδες από το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο του Απριλίου 2018, ενώ το 48% των πολιτών αισθάνεται ότι η φωνή τους μετρά στην ΕΕ. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες όπου αυτό το αίσθημα εμφανίζει ύφεση, καθώς μόνο το 16% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η γνώμη του μετράει στην ΕΕ.
Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες και όσον αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας. Ένας στους τρεις Έλληνες (30%) δηλώνει απολύτως ικανοποιημένος από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ, σαφώς πιο χαμηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (49%). Ακόμη λιγότεροι όσοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στην Ελλάδα (24%), έναντι 58% στην ΕΕ των 28. Στο ερώτημα εάν τείνουν να εμπιστεύονται ή όχι τα πολιτικά κόμματα, σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά (87% στην Ελλάδα, 68% στην ΕΕ).
Κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο κινούνται, εξάλλου, τα ποσοστά των Ελλήνων πολιτών που δηλώνουν ότι «είναι πολύ πιθανόν να ψηφίσουν» στις επόμενες ευρωεκλογές, (45% έναντι 49%). Το 48% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θεωρεί σημαντική την ψήφο στις ευρωεκλογές και το 33% αρκετά σημαντική.
Τα κύρια θέματα που θεωρούν οι Έλληνες ότι πρέπει να συζητηθούν -κατά προτεραιότητα- στις επικείμενες ευρωεκλογές είναι η οικονομία και ανάπτυξη (82%), η καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους (76%) και το μεταναστευτικό ζήτημα (64%).
Η έρευνα διεξήχθη από τις 8 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2018 στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, με τη μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης σε 27.474 Ευρωπαίους πολίτες, ηλικίας άνω των 15 ετών. Στην Ελλάδα έλαβαν μέρος 1.015 άτομα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την εταιρεία Kantar Public.