Στο Παρίσι βρίσκεται ο έλληνας υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, προκειμένου να παρευρεθεί στην Υπουργική Συνάντηση για το Άσυλο και την Καταπολέμηση της Παράνομης Μετανάστευσης.

Ύστερα από σχετική ερώτηση του Γάλλου υπουργού Eric Besson, ο έλληνας υφυπουργός παρουσίασε συνοπτικά το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Ροών.

Αναφερόμενος στη νέα Υπηρεσία Ασύλου, ο υφυπουργός δήλωσε: «Το σχέδιο νόμου της οποίας έχει συνταχθεί και βρίσκεται ήδη για υπογραφή στον υπουργό, κ. Χρυσοχοΐδη, και στη συνέχεια στους συναρμόδιους υπουργούς.

Πρόκειται για μια ειδική αυτοτελή υπηρεσία με τίτλο “Υπηρεσία Ασύλου”, η οποία θα είναι αρμόδια για όλη την ελληνική επικράτεια και η οποία θα αποτελείται από μία Κεντρική Υπηρεσία και από τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου.

Η κύρια διαφορά με την παρελθούσα διαδικασία συνίσταται στο ότι η Αστυνομία διατηρεί πλέον ρόλο μόνο ως προς το σκέλος της καταγραφής της αίτησης Ασύλου και συγκεκριμένα τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, τη φωτογράφηση και την καταχώρηση στο Eurodac .

Στόχος μας είναι ο νόμος για τη νέα υπηρεσία να ψηφιστεί εντός του φθινοπώρου και η νέα υπηρεσία με τη νέα διαδικασία Ασύλου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του 2011».

Ταυτοχρόνως αλλάζει όλο το σύστημα υποδοχής των νεοεισερχομένων αλλοδαπών. Επίσης, δημιουργούνται νέες δομές που θα λειτουργήσουν ως κέντρα κράτησης (Return Centers ) για τους αλλοδαπούς πουν τελούν υπό απέλαση. Τα κέντρα αυτά θα πληρούν επακριβώς τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το CPT .