Στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων, της μεγάλης κοινωνικής, πολιτισμικής και οικονομικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας, ο Δήμος Καστοριάς είναι αποφασισμένος να ισχυροποιήσει τους δεσμούς των απανταχού Καστοριανών και να καθοδηγήσει συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειές. Αυτός ήταν και ο στόχος της 1ης Πανκαστοριανής Συνάντησης, που θα πραγματοποιήθηκε, από τις 17 έως τις 19 Αυγούστου, στην Καστοριά.
«Ο Δήμος Καστοριάς είναι πρόθυμος για τη δημιουργία μίας αμφίδρομης σχέσης αλληλοϋποστήριξης με τους Ομογενείς μας, σε όλο τον κόσμο, γι΄αυτό και αναλάβαμε την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε τη συνάντηση αυτή, που στέφθηκε με επιτυχία», τονίζει σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, Δήμαρχος Καστοριάς, Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης. Και συνεχίζει: «Το γεγονός ότι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας σχεδόν όλοι οι πρόεδροι των δυνατών Καστοριανών οργανώσεων που έχουμε στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία, μας έδωσε την ευκαιρία να θέσουμε τις γερές βάσεις για να προχωρήσουμε μαζί, συνδιαμορφώνοντας το μέλλον αυτού του τόπου, που όλοι πονάμε και αγαπάμε με όλη μας τη ψυχή».
Στην ημερίδα που διοργανώθηκε στην πρώτη αυτή συνάντηση αποδήμων Καστοριανών, ο δήμαρχος της πόλης παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, τονίζοντας ότι στην πρωτόγνωρη σημερινή οικονομική κρίση, ο ρόλος του Οικουμενικού Ελληνισμού είναι τόσο αναγκαίος, όσο και καθοριστικός.
«Η ανάγκη για επενδύσεις στην πατρίδα από ομογενείς και ξένους επιχειρηματίες, είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη», επισήμανε. «Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε σημαντικό να ακούσουμε τις προτάσεις ομογενών επιστημόνων, από όλες τις χώρες, και να τους παροτρύνουμε να μας μεταλαμπαδεύσουν τις τεχνογνωσίες τους. Ζητήσαμε απ’ όλους τους ομογενειακούς φορείς να αξιοποιήσουνε τις γνώσεις, το κύρος, τις γνωριμίες τους, αλλά και την κοινωνική τους ευαισθησία, για την προβολή της περιοχής μας στους τόπους όπου ζουν».
Ο κ. Χατζησυμεωνίδης ενημέρωσε, επίσης, του Ομογενείς μας, ότι η Καστοριά ετοιμάζεται να προχωρήσει πιο αποφασιστικά στα επόμενα βήματα υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για το αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό μέλλον του δήμου, με εργαλεία την αξιοποίηση μεγάλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και της σημαντικής δημοτικής περιουσίας.
Στο πλαίσιο της Συνάντησης, μεταξύ άλλων, έγιναν και δύο ακόμη ενδιαφέρουσες ομιλίες- «Η Καστοριά ανάμεσα στους Αιώνες. 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Καστοριάς» και «Δυνατότητες Δικτύωσης των απανταχού Καστοριανών-Νέα Γενιά και ανάπτυξη πρωτοβουλιών Συνεργασίας της Ομογένειας και της γενέτειρας»- ενώ στην ενότητα “Οι Απόδημοι, κήρυκες και συνεχιστές του Καστοριανού Πολιτισμού” τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της Καστοριανής Ομογένειας.
Το τριήμερο της συνάντησης οι απόδημοι συμμετείχαν και στην περιήγηση που οργάνωσε ο δήμος στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στο Λαογραφικό Μουσείο, στο Σπήλαιο Δράκου, στη Παναγία Μαυριώτισσα, στο νέο πρότυπο Ενυδρείο, που φέρει το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος και το εγκαινίασε τον περασμένο Ιούλιο, στο Λιμναίο Οικισμό Δισπηλιού, αλλά και στη Λίμνη της Καστοριάς.
Χθες, τελευταία ημέρα της τριήμερης συνάντησης, οι Ομογενείς εκκλησιάστηκαν στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, χωροστατούντος του Μητροπολίτη, κ.κ. Σεραφείμ, ενώ τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αποδήμων συμπατριωτών. Επίσης, έγινε τρισάγιο στον Τάφο του Μητροπολίτη Καστοριάς, Γερμανού Καραβαγγέλη και στη συνέχεια προσκύνημα στον Τάφο του Παύλου Μελά, στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ τις Κυριακής, με μουσικοχορευτική εκδήλωση, με τη συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Καστοριάς.