Σε συναγερμό τέθηκαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, με αφορμή τη ζημιά η οποία προκλήθηκε σε βαμβακοκαλλιέργειες της Κεντρικής Μακεδονίας, εξαιτίας του ψεκασμού με απαγορευμένο φυτοφάρμακο που έγινε σε γειτονικές καλλιέργειες ρυζιού.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο γενικός γραμματέας Μόσχος Κορασίδης ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκαν καλλιέργειες που επλήγησαν και συμμετείχαν σε σύσκεψη με τους εκπροσώπους αρμοδίων φορέων στη Σίνδο, στο Ινστιτούτο Ελέγχου Ποικιλιών Φυτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο σε αργία περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, εκπρόσωποι συνεταιρισμών, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, του ΣΔΟΕ και άλλων φορέων.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, περίπου 100 τόνοι απαγορευμένου φυτοφάρμακου από την Τουρκία πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκαν για τον ψεκασμό ρυζοκαλλιεργειών.
Για τη διάλυσή του χρησιμοποιήθηκε μια ορμόνη, η οποία, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και του αέρα, μεταφέρθηκε σε γειτονικές βαμβακοκαλλιέργειες (συνολικής έκτασης 7.000 στρεμμάτων) κι «έκαψε» τα φύλλα των φυτών. Δεν είναι ακόμα δυνατό να εκτιμηθεί η όποια ζημιά στο βαμβάκι, αλλά οι βαμβακοκαλλιεργητές είναι ανάστατοι, διότι αν τελικά υπάρξει ζημιά, αυτή δεν εμπίπτει στις φυσικές καταστροφές και δεν προβλέπεται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.
Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσαν ότι στην περίπτωση που χρειαστεί θα αναζητηθούν τρόποι μέσω άλλων «εργαλείων» που διαθέτει το υπουργείο για την κάλυψη της ζημιάς.
Στην Κεντρική Μακεδονία παράγεται το 70% του ρυζιού πανελλαδικά, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θέμα ζημιάς στην εν λόγω καλλιέργεια, ή στην ποιότητα του τελικού προϊόντος, από το απαγορευμένο φυτοφάρμακο, καθώς στο τέλος θα γίνει η σχετική αποτίμηση.
Για το λαθρεμπόριο στα φυτοφάρμακα έχουν γίνει καταγγελίες ότι εμπλέκονται κυκλώματα που λειτουργούν στα πρότυπα της «μαφίας». Αιχμές για την ασύδοτη δράση τους άφησε και ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης.
«Δεν μπορεί να γνωρίζω εγώ σε ποιο μπουγατσατζίδικο και σε ποιο καφενείο διακινείται το παράνομο φυτοφάρμακο και να μην το γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες», είπε ο υπουργός. Έθεσε, ακόμα, θέμα τι γίνεται με τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τον έλεγχο στα τελωνεία και ζήτησε τη βοήθεια των αγροτών για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα..
«Η αύξηση του κόστους των αγροτικών εφοδίων δεν αποτελεί άλλοθι για τους αγρότες, ώστε να χρησιμοποιούν φθηνά και παράνομα φυτοφάρμακα στις καλλιέργειές τους», τόνισε ο κ. Χαρακόπουλος και σημείωσε πως αυτά είναι επικίνδυνα και για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον.
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε αποφασισμένη να πατάξει το λαθρεμπόριο φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Ο κ. Τσαυτάρης είπε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που συνελήφθησαν κάποιοι για συμμετοχή σε λαθρεμπόριο, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι την επομένη μέρα, ενώ κατασχέθηκαν αυτοκίνητα με φορτία τα οποία αποδεσμεύτηκαν αμέσως. Σε αυτές τις περιπτώσεις το υπουργείο θα παρέμβει για να εξεταστούν οι υποθέσεις σε ανώτερο βαθμό δικαιοσύνης και στο εξής οι παραβάσεις αυτού του είδους θα καταγράφονται σε ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων.
«Με τέτοιες συνθήκες δεν μπορούμε να πάμε στη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Χαρακτήρισε «ψέματα» όσα λέγονται ότι στη νέα προγραμματική περίοδο δεν θα υπάρξουν επιδοτήσεις και υπογράμμισε πως όχι μόνο θα υπάρξουν, αλλά αν κάνει σωστή διεκδίκηση η χώρα μας μπορεί να εξασφαλίσει και περισσότερα κονδύλια.
Σε ό,τι αφορά γενικά τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις των αγροτών ο κ. Τσαυτάρης είπε ότι καταβάλλονται χωρίς καμία καθυστέρηση. Ήδη καταβλήθηκαν επιδοτήσεις ύψους 25.000.000 ευρώ, τις επόμενες μέρες θα δοθούν άλλα 12.000.000 ευρώ και αποζημιώσεις ύψους 14.000.000 ευρώ.