Έργα που θα συμβάλουν στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, τη βελτίωσης της προσβασιμότητας και της λειτουργικότητάς του θα γίνουν στο πλαίσιο της αναβάθμισής του, με ποσό 2,3 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014-2020.
Το έργο εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού και θα υλοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, η οποία έχει και τη συνολική ευθύνη διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου που περιλαμβάνει το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, τη ρωμαϊκή αγορά (Forum), το Οκτάγωνο και τις παλαιοχριστιανικές εκκλησίες Α’ και Β’.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των έργων που έχουν δρομολογηθεί, θα αφαιρεθεί ο ασφαλτοτάπητας της παλαιάς Εθνικής Οδού Καβάλας- Δράμας. Για πάρα πολλά χρόνια η μοναδική οδική αρτηρία που συνέδεε τις δυο πόλεις διερχόταν μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο, έτσι θα επιτευχθεί για πρώτη φορά η πλήρης ενοποίησή του. Επίσης, το αρχαίο οδικό δίκτυο ανάμεσα στα μνημεία θα ανασκαφεί και θα ενοποιηθεί ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα, θα απομακρυνθούν τα χώματα και τα μπάζα από παλαιότερες ανασκαφές, θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη, θα δημιουργηθεί νέα είσοδος στα δυτικά του χώρου, θα αποκατασταθεί και θα αναδειχθεί το ανατολικό τμήμα της οχύρωσης, ενώ τέλος θα γίνει αρχαιολογική τεκμηρίωση των ευρημάτων και παραγωγή του απαραίτητου πληροφοριακού υλικού για τους επισκέπτες.
Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων από το 2016 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Η πόλη των Φιλίππων
Οι Φίλιπποι, η πόλη που δημιούργησε ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος, χάρη στα κοιτάσματα χρυσού του Παγγαίου και το σημαντικό οδικό άξονα της αρχαίας Εγνατίας, γρήγορα μεταμορφώθηκε σε οικονομικό, εμπορικό και στρατιωτικό κέντρο. Το 55 μ.Χ. θα γίνει κι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της Χριστιανοσύνης, αφού εκεί, για πρώτη φορά πατάει το πόδι του επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους ο Απόστολος των Εθνών Παύλος. Κηρύσσει το Ευαγγέλιο, φυλακίζεται και στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού (κοντά στους Φιλίππους) βαφτίζει την πρώτη Ευρωπαία και Ελληνίδα χριστιανή, την Αγία Λυδία. Ο Απόστολος Παύλος αποβιβάστηκε στο αρχαίο λιμάνι της Νεάπολης, τη σημερινή Καβάλα και μαζί με τους συνεργάτες του Σίλα, Τιμόθεο και Λουκά δια μέσου της αρχαίας Εγνατίας Οδού (τμήματα της οποίας σώζονται μέχρι σήμερα) φθάνει στην περίφημη πόλη των Φιλίππων.
Οι Φίλιπποι συνδυάζουν τη μοναδική ομορφιά της φύσης με τη ζωντανή ανάμνηση μεγάλων γεγονότων, που σημάδεψαν την παγκόσμια ιστορία, όπως η μάχη των Φιλίππων το 42 π.Χ., που σηματοδότησε την κατάργηση του δημοκρατικού πολιτεύματος στη Ρώμη. Η μάχη των Φιλίππων αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αλλά και για την πόλη των Φιλίππων.
(Πηγή φωτογραφιών: ΑΜΠΕ)