Επίθεση κατά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας εξαπολύουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), καταγγέλλοντάς τη για επιχείρηση κατάργησης της μονιμότητας στο Δημόσιο.

Όπως αναφέρει στο newsbeast.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΕΕΚ, Ιωάννης Κοτογολάς, με το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της διά βίου μάθησης που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται για πρώτη φορά η μετατροπή των μονίμων υπαλλήλων σε υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για ευρύτερη εφαρμογή σε όλο το Δημόσιο τομέα.

Το επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του ΟΕΕΚ, που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και την αντικατάστασή του από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων (ΕΟΠΠ), το οποίο θα λειτουργεί υπό το καθεστώς Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι στον ΟΕΕΚ, μόνιμοι υπάλληλοι διορισμένοι από το 1993, θα γίνουν ιδιωτικού δικαίου και σε ένα χρόνο από τώρα ενδέχεται «το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού να μας πει “σας ευχαριστώ, δεν μας κάνετε, γεια σας”, και να μείνουμε στο δρόμο», σημειώνει ο κ. Κοτογολάς.

Όπως αναφέρει μάλιστα, οι εργαζόμενοι είχαν καταθέσει πακέτο προτάσεων προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που αρχικά είχαν γίνει αποδεκτές. Πρότειναν ανάμεσα σε άλλα να δημιουργηθούν προσωποπαγείς θέσεις στον υπό σύσταση οργανισμό ή να μεταταχθούν στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας. Δύο ημέρες πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, ωστόσο, διαπίστωσαν πως οι προτάσεις τους δεν έγιναν αποδεκτές και δεν συμπεριλήφθηκαν.

«Μένουμε στον αέρα», δηλώνει ο κ. Ιωάννης Κοτογολάς και υπογραμμίζει πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να μην περάσει το νομοσχέδιο. «Πρόκειται για μία τεράστια αδικία που συντελείται για πρώτη φορά στο Δημόσιο» προσθέτει και εξηγεί πως ο ΟΕΕΚ έχει ήδη ενημερώσει την ΑΔΕΔΥ για το θέμα και το επόμενο βήμα θα είναι η ενημέρωση και των βουλευτών που συμμετέχουν στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων.