Για επανεξέταση και μελέτη που αφορά στην αποτελεσματικότητα της κοινωνικής πολιτικής έκανε λόγο ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 98.4».
«Ζητείται λοιπόν να γίνει μία μελέτη για την, και βέβαια αυτό δεν περιμέναμε να μας το πει το Μνημόνιο για να το κάνουμε, ήταν κάτι το οποίο ούτως ή άλλως θα το κάναμε. Δηλαδή, έχουμε υποχρέωση σεβόμενοι τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου να εξασφαλίζουμε ότι κάθε ευρώ που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε μία πολιτική μέσω της παρέμβασης του κράτους να παράγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φ. Σαχινίδης για την παροχή των επιδομάτων των πολύτεκνων.
Σε ό, τι αφορά στα επιδόματα ανεργίας, ο υφυπουργός τόνισε: «Υπάρχουν κάποιοι άνεργοι εδώ και είκοσι χρόνια, εδώ και δέκα χρόνια που παίρνουν επιδόματα ανεργίας. Όπως ξέρετε, τα επιδόματα ανεργίας χορηγούνται για να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποιον ο οποίος βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπος με το πρόβλημα της ανεργίας, να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Αυτό το μικρό ποσό εν πάση περιπτώσει, το οποίο σίγουρα δεν είναι μισθός, δεν είναι υποκατάστατο του μισθού, αλλά είναι μία, αν θέλετε, στήριξη που του παρέχει για την μεταβατική περίοδο μέχρι να βρει την επόμενη δουλεία. Όταν κάποιος είναι άνεργος για 10 χρόνια, και μάλιστα με επιδόματα ανεργίας που ξεφεύγουν από τα 1000 ευρώ, που δεν έχουν καμία σχέση με το συμβατικό επίδομα ανεργίας που παίρνει ο άνεργος, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο με τον οποίο χορηγούνται τα επιδόματα ή παρεμβαίνει η πολιτεία και νομοθετεί για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων συγκεκριμένα επιδόματα ανεργίας. Νομίζω λοιπόν, ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε έναν εξορθολογισμό του τρόπου λειτουργίας του ΟΑΕΔ και της καταβολής των επιδομάτων ανεργίας έτσι ώστε να είμαστε συμβατοί με αυτά που προβλέπει το Μνημόνιο».