Τρία ζητήματα για δημόσιο διάλογο και προβληματισμό θέτει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με αφορμή τη δημοσιοποίηση στοιχείων 12 εκδιδόμενων γυναικών, από τις οποίες η μία συνελήφθη με την κατηγορία της απειλής της δημόσιας υγείας.

Το πρώτο θέμα, κατά τη Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, «αφορά στο ζήτημα της δημοσιοποίησης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων οροθετικών γυναικών θυμάτων βίας, στιγματίζοντας έτσι και θυματοποιώντας εκ νέου τις γυναίκες αυτές».

Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με το ίδιο το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική – οικονομική εκμετάλλευση από παράνομα εγκληματικά κυκλώματα, που απομυζούν τεράστια κέρδη. Κατά τη Γ.Γ. «αντί της ανάδειξης της ευθύνης του ”πελάτη” απέναντι στον περίγυρό του και γενικότερα στο σύνολο, η ευθύνη εστιάζεται μόνο στις ίδιες τις γυναίκες που εξαναγκάζονται σε εκπόρνευση, δηλαδή στα ίδια τα θύματα της σωματεμπορίας».

Το τρίτο θέμα που αναδεικνύεται «είναι η ανάγκη αναθεώρησης του νομικού πλαισίου που διέπει την πορνεία και την εμπορία ανθρώπων με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση στη χώρα μας» και σημειώνεται ότι «είναι καιρός και στην Ελλάδα να τεθεί το θέμα της ποινικοποίησης και των ευθυνών του ”πελάτη”, όπως έχει γίνει ήδη στην Γαλλία, την Σουηδία και σε άλλες χώρες».